Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Οδοντιατρική εκπαίδευση και αποτυχίες στα οδοντικά εμφυτεύματα

ipmlant failure

O συνολικός αριθμός των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Μια έρευνα το 2000 από την ADA διάρκειας 4 χρόνων (1995-1999), έδειξε ότι ο αριθμός των εμφυτευμάτων που έβαλαν οι οδοντίατροι αυξήθηκε από 37,7 % σε 56,2 % σε ετήσια βάση. Το Millennium Research Group το 2006, ανέφερε ότι από το 2002 έως το 2006, το ποσοστό των γενικών οδοντιάτρων που ασχολήθηκαν με τα εμφυτεύματα ανέβηκε από το 5 στο 19%, δηλαδή 4 φορές πάνω. Μια ανεξάρτητη έρευνα αναφέρει ότι οι πωλήσεις εμφυτευμάτων στις ΗΠΑ μόνο θα φτάσουν τον αριθμό των 2,7 εκατομμυρίων το 2017.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των οδοντιάτρων αλλά και ο αριθμός των εμφυτευμάτων αυξάνονται και οι επιπλοκές. Ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό JADA τον Ιούλιο του  2014, που αναφέρονταν σε αποτυχίες επί 992 εμφυτευμάτων από 87 οδοντιάτρους, το ποσοστό της αποτυχίας ήταν 7% επι του συνόλου, χωρίς να συμπεριληφθεί η απώλεια οστού. Με την απώλεια οστού, το ποσοστό ανέβηκε στο 18,7% (172 στα 922).

Αρκετές επιπλοκές προκύπτουν, όταν οι οδοντίατροι βάζουν εμφυτεύματα σε περιοχές προβληματικές από άποψη εύρους, ύψους και ποιότητας οστού, κάνοντας συμβιβασμούς και ενεργώντας επιθετικά, όπως με άμεση εμφύτευση, άμεση φόρτιση, ή σε ασθενείς με προβλήματα υγείας.  Απλά πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι το ρίσκο πληρώνεται και πρέπει σε αυτό να δίνει και την συγκαταθεσή του και ο ασθενής κατανοώντας την σοβαρότητα και την περιπλοκότητα της επέμβασης την οποία πρόκειται να υποστεί.

Αυτός ο αυξημένος αριθμός επιπλοκών, πέρα από την έλλειψη εμπειρίας, σχετίζεται και με το γεγονός, ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα με την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην εμφυτευματολογία. Στο δικό μας πανεπιστήμιο για παράδειγμα, στην οδοντιατρική Θεσσαλονίκης, το μάθημα των οδοντικών εμφυτευμάτων απουσιάσει από το προπτυχιακό πρόγραμμα από το 2010, την στιγμή που άλλα μαθήματα εξίσου σημαντικά διδάσκονται για 8 εξάμηνα. Επίσης μαθήματα  που στην Οδοντιατρική αποτελούν θεσμοθετημένες ειδικότητες, διδάσκονται για 6 εξάμηνα. Αν θέλει δηλαδή κάποιος να αποκτήσει μια ιδέα περι εμφυτευματολογίας, θα πρέπει να πάρει το επιλεγόμενο μάθημα, ή να ακολουθήσει τα σεμινάρια που προσφέρουν ιδιωτικοί φορείς, με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει.

Συμπερασματικά πιστεύω ότι τα εμφυτεύματα είναι για τον γενικό οδοντίατρο με την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και γνώση των ορίων του.

Νίκος Νταμπαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Στόματος Α.Π.Θ.

Single Post Navigation

Σχολιάστε