Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Τα 3 πνεύματα

Στην Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς, ο γέρο-τσιγγούνης Εμπενίζερ Σκρούτζ, δέχεται την επίσκεψη παραμονή της μεγάλης γιορτής τριών πνευμάτων. Η εμπειρία του αυτή, έχει τόσο καταλυτική επίδραση, που έχει την δύναμη να αλλάξει την ζωή του. Ξυπνάει πραγματικά άλλος άνθρωπος και αποφασίζει να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία. Βρίσκει την  χαρά στο να δίνει και ανακαλύπτει μια άλλη διάσταση της ζωής. Τον έχει αγγίξει πραγματικά το πνεύμα των Χριστουγέννων. Άλλα αυτή η αλλαγή δεν αφορά μόνο την γιορτή, αλλά φαίνεται, τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ, ότι θα αλλοιώσει καθοριστικά την υπόλοιπη ζωή του. Αυτό με μικρές παραλλαγές, είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι ένα κοσμικό πνεύμα που μας επηρεάζει λίγο πολύ όλους μας. Τέτοιες μέρες, έχουμε αυξημένη ευαισθησία, για άπορους, ταλαίπωρους, ασθενείς, και γενικά κάθε κατατρεγμένο. Αυξημένα συσσίτια, έκτακτα δώρα, γαλοπούλες, γλυκά, λαμπάκια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έρχονται να στολίσουν την μίζερη πραγματικότητα, και μας μεταφέρουν σε μια άλλη διάσταση. Γινόμαστε για λίγο παιδιά, ανακαλύπτουμε την χαμένη μας ανθρωπιά, αλλά μόλις σβήσει και το τελευταίο λαμπάκι, επανερχόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα όπου μας περιμένει η εφορία, η ΔΕΗ, το αφεντικό μας, οι τρόμοι που μας περιβάλλουν και αποτελούν και το άλλοθι για να ξεχάσουμε τις γιορτινές γαλαντόμες συμπεριφορές. Αυτό το κοσμικό πνεύμα είναι εφήμερο, πλαστό και σβήνει τις ενοχές μιας κοινωνίας σκληρής στον φτωχό, τον ξένο, τον αναξιοπαθή.

Το επόμενο πνεύμα που μας περιμένει, είναι το θρησκευτικό πνεύμα. Είναι όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι έχουν  διαρκή και άμεση επικοινωνία με τον Θεό. Γνωρίζουν το θέλημα του, είναι οι δικοί του άνθρωποι. Κατέχουν τον Λόγο Του και είναι έτοιμοι να   καταδικάσουν κάθε ηθική παρεκτροπή. Μετρούν το πόσο και αν προσευχόμαστε, το αν μελετούμε τις Γραφές, αν εκκλησιαζόμαστε τακτικά και γενικά πόσο συνεπείς είμαστε στα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Πονούν τόσο για τις ψυχές μας και λυπούνται που δεν ασπαζόμαστε τις δοξασίες τους. Ο Θεός για αυτούς είναι ο δίκαιος κριτής, έτοιμος να κατακεραυνώσει ή να στείλει στις φλόγες της κόλασης κάθε έναν αμαρτωλό. Έχουν εξασφαλισμένο τον παράδεισο και θέλουν να διαδώσουν τον Θεό όπως ακριβώς τον ζούνε και τον αντιλαμβάνονται απομονωμένοι στον προστατευμένο μικρόκοσμο τους. Μπορούν να σου αναφέρουν άπειρα χωρία της Γραφής, που δικαιολογούν κάθε τους συμπεριφορά, καθώς ισχυρίζονται ότι εμπνέονται από αυτήν σε κάθε επιλογή της ζωής τους. Αν γλιτώσεις από εκεί είσαι τυχερός. Σε περιμένει το τρίτο Πνεύμα.

Αυτό είναι το Πνεύμα του Θεού. Είναι αυτό που σε ελευθερώνει. Σε ελέγχει, δεν σε κατακρίνει. Σε παρηγορεί, σε διδάσκει, σε διορθώνει. Είναι ευαίσθητο και αποφασιστικό. Είναι ο αρραβώνας μιας αληθινής, μιας γνήσιας σχέσης, που δεν προκύπτει από ενοχές όπως γίνεται με το κοσμικό πνεύμα, ούτε από συναλλαγές όπως γίνεται με το θρησκευτικό πνεύμα. Παρέχει αληθινή υιοθεσία και αντικαθιστά την παρουσία του Χριστού, που είπε ότι μας συμφέρει να φύγει για να έρθει ο Παράκλητος. Σου δίνει την δύναμη να κάνεις το θέλημα του Θεού, όχι από υποχρέωση, ούτε από ανταμοιβή αλλά από αγάπη για Αυτόν που θυσιάστηκε για σένα. Σου ανοίγει μια νέα διάσταση, την πνευματική, όπου όλα είναι τόσο διαφορετικά. Δεν λύνονται ξαφνικά όλα τα προβλήματα, αλλά αλλάζεις εσύ και αποκτάς μιαν άλλη οπτική των πραγμάτων. Βρίσκεσαι στην διάσταση της αιωνιότητας, στην κοινωνία των Αγίων, όπου ξέρεις ποιος πραγματικά είσαι και που πηγαίνεις. Για να εξηγούμαστε, δεν έχω ζήσει όλα όσα λέω, γιατί έχω πολύ δρόμο μπροστά μου, αλλά καλό είναι να έχεις μια ιδέα για το τι υπάρχει πέρα από αυτό που λέμε σήμερα και έχει ημερομηνία λήξεως.

Ίσως πολλοί από σας πουν τι μας λέει τώρα; Κρατήστε τα σε μια άκρη του μυαλού σας, ούτως ή άλλως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τόσες και τόσες άχρηστες πληροφορίες. Στην Χριστουγεννιάτικη ιστορία το τρίτο πνεύμα ήταν αυτό που άλλαξε την ζωή του Σκρουτζ. Στην δική μας καθημερινή ιστορία το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που κάνει την διαφορά, που είναι η αγιότητα στην ζωή ενός ανθρώπου και η τελική σωτηρία του. Καλή Χρονιά.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: