Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Εμφυτεύματα: σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

Εμφυτεύματα : σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

Η ιστορία

Το 1969 ο Branemark παρατήρησε οτι ένα κομμάτι  τιτανίου εμβυθισμένο στο οστούν κουνελιού ήταν σταθερά προσκολλημένο και δύσκολα να αφαιρεθεί. Αυτό οδηγησε στην απόδειξη της οστεοενσωμάτωσης. Τα εμφυτεύματα βασισμένα στην δουλειά του Branemark  και των συνεργατών του εισήχθηκαν το 1971. Μετά απο δεκαετίες έρευνας στην βιομηχανία και την ακαδημαική κοινότητα έχουν ψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η έρευνα είχε σαν αποτέλεσμα καλύτερο σχεδιασμό, καλύτερα υλικά και εκτεταμένη κλινική εμπειρία σε σχέση με τα πρώτα χρόνια.

Η εξάπλωση

Το 2003 έλαβαν χώρα περισσότερες από 700.00 επεμβάσεις τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων στις ΗΠΑ και πάνω από 1,3 εκατομύρια επεμβάσεις στην Ευρώπη. Περίπου 1 εκατομύριο τεχνητά ισχία και γόνατα εμφυτεύονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ όπως αναφέρθηκε το 2006. Αυτές οι αντικαταστάσεις έχουν ποσοστά επιτυχίας πάνω απο 90 % και τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν επιτυχία πάνω απο 90-95 %.

Η επιτυχία

Τα εμφυτεύματα έχουν μια μεγάλη και πετυχημένη ιστορία. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι χαμηλά περίπου στο 5 % με την πιο συχνή αιτία αποτυχίας τον ανεπαρκή σχηματισμό οστού γύρω απο το βιουλικό αμέσως μετά την εμφύτευση. Οι πιο πρόσφατες τροποποιήσεις στο σχεδιασμό των εμφυτευμάτων προσανατολίζονται στην μείωση του χρόνου αναμονής πρίν την φόρτιση. Η σύγχρονη χημεία επιφανειών και μορφολογιών εστιάζει στο νανοεπίπεδο για την ανάπτυξη νέων επιφανειών που θα εμποδίζουν την απόρριψη και θα προάγουν την προσκόλληση στους γύρω ιστούς.

Η πραγματικότητα

Αυτην την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 80 εταιρίες που παράγουν 220 διαφορετικά εμφυτεύματα και είναι δύσκολες οι συγκρίσεις. Μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική πρόκληση είναι η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς υλικών εμφυτευμάτων που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των κεραμικών με μηχανική αντοχή παρόμοια με εκείνη των κραμάτων. Η αληθινή πρόκληση ωστόσο είναι η κατασκευή του αληθινού δοντιού, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Η έρευνα

Ολη η έρευνα εχει να κάνει με την επιφάνεια του εμφυτεύματος καθώς πάνω σε αυτήν σε πιο συγκεκριμένα στο διάμεσο χώρο εμφυτεύματος και οστού λαμβάνουν χώρα τα βιολογικά γεγονότα που καθορίζουν την οστεοενσωμάτωση και την επιτυχή πρόσφυση του εμφυτεύματος. Υπάρχουν γενικά 2 τύποι πρόσφυσης: (1) η μηχανική, όπου το εμφύτευμα έχει τραχεία επιφάνεια μέσα στην οποία αναπτύσσεται το οστούν και (2) η χημική, όπου το κόκκαλο προσκολλάται στο υλικό του εμφυτεύματος. Πολλή έρευνα έχει γίνει για την επένδυση του εμφυτεύματος με διάφορα υλικά όπως CP, ωστόσο μέχρι σήμερα η πρόσφυσή τους είναι ανεπαρκής και η διάλυσή τους μη ελεγχόμενη. Μια άλλη προσέγγιση είναι η πιθανότητα ενσωμάτωσης στο εμφύτευμα αντιφλεγμονοδών παραγόντων  που θα απελευθερώνονται βαθμιαία απο την επένδυση. Η ανάπτυξη  της κατάλληλης πλατφόρμας που θα ελέγχει τον ρυθμό απελευθέρωσης είναι το κλειδί. Μια άλλη εναλλακτική ή συμπληρωματική στρατηγική είναι η χρήση επενδύσεων μοριακών μοσχευμάτων ή χημικών τροποποιήσεων των επιφανειών των εμφυτευμάτων που να επιτρέπουν την κυτταρική πρόσφυση, να προάγουν την επιμετάλωση και την παραγωγή πρωτεινών σήμανσης.

Η νανοτεχνολογία προσφέρει ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων με εργαλεία για τον χειρισμό πραγμάτων με πολύ μικρές διαστάσεις. Ο στόχος είναι να κατασκευάσουμε ενεργά εμφυτεύματα και δομές που θα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και θα απελευθερώνουν κατάλληλα μόρια ή φάρμακα και θα κατευθύνουν ενεργά τα κυτταρικά γεγονότα. Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε παλι, το όραμα για το μέλλον ειναι να κινηθούμε πέρα απο την αντικατάσταση των βλαβθέντων ιστών στην in vivo αποκατάσταση ή αναγέννηση.

Συμπερσματικά

Η έρευνα μπορεί να συνεχίσει την δουλειά της για να ικανοποιήσει την φιλοδοξία , το μεράκι ή τις οικονομικές ανάγκες ερευνητών και εταιρειών. Εμείς οι κλινικοί ξέρουμε καλά ότι έχουμε στα χέρια μας το εμφύτευμα ένα υλικό που ακολουθώντας βασικούς και αποδεδειγμένους κανόνες δουλεύει με ελάχιστες αποτυχίες. Οι ασθενείς πρέπει να πάψουν να ακούνε μυθεύματα με τα οποία θα μπορούσαμε να γράψουμε βίβλο βλακείας, ανευθυνότητας και εγκληματικής άγνοιας των οδοντιάτρων που πρέπει να αρχίσουν να ενημερώνουν σωστά τον κόσμο. Εμείς πρέπει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας, ακαδημαικοί δάσκαλοι, κλινικοί, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, επαγγελματικοί και επιστημονικοί σύλλογοι.

Καλή χρονιά. Εγω παραμένω εκνευριστικά αισιόδοξος για τον εαυτό μου. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια που μου δίνουν την δύναμη να συνεχίζω. Αυτό που διαβάζετε και τα υπόλοιπα άρθρα δεν είναι τίποτα περισσότερο απο την προσωπική μου μελέτη.

Νταμπαράκης Νίκος


Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Εμφυτεύματα: σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

  1. Сколько стоит один имплантант, технологии nodel diokare и одна коронка безметалловая на основе диоксина циркония

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: