Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Διάλογος για τα μεταπτυχιακά στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Πρόταση στην συνεδρίαση ΓΣΕΣ 3/2/2010

Πρόταση  στο εσωτερικό κανονισμό σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών

Η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων επιλογής και η σωστή εφαρμογή τους αυξάνει το κύρος ενός ιδρύματος μαζί με το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και αναλυτική δημοσιοποίηση της μοριοδότησης ώστε να μην υπάρχουν σκιές που βλάπτουν το κύρος της σχολής. Από την άλλη είναι σημαντικό και για τους φοιτητές που μαζί με μία αίτηση καταθέτουν και τα όνειρά τους. Η περσινή διαδικασία ήταν ένα πολύ θετικό βήμα που χρεώνεται στον διευθυντή του μεταπτυχιακού. Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε αρκετά περισσότερα μέσα από την εμπειρία που έχουμε ήδη συλλέξει. Σίγουρα έχει ήδη γίνει όπως φαντάζομαι αρκετή συζήτηση στο συντονιστικό του μεταπτυχιακού για κάθε ένα από τα κριτήρια οπότε αυτά που θα πω σήμερα ενδεχομένως έχουν αναλυτικά αναπτυχθεί. Απλά θα ήθελα να καταθέσω και τον δικό μου προβληματισμό.

Καταρχάς δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα στο να δίνουμε την δυνατότητα επιλογής σους υποψηφίους 2 κατευθύνσεων με προτεραιότητα πάντα σε περίπτωση ισοβαθμίας σε αυτούς που έχουν δηλώσει την πρώτη κατεύθυνση. Μια άλλη εκδοχή είναι να δίνεται η δυνατότητα επιλογής από την δεύτερη επιλογή σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων σε μία κατεύθυνση.

Έρχομαι στα κριτήρια επιλογής:

  1. Επειδή ο βαθμός στο προπτυχιακό μάθημα έχει σημαντική επίπτωση θα πρέπει όσοι διοργανώνουν εξετάσεις να έχουν υπόψιν να είναι διαχρονικά σταθερός ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ώστε να υπάρχει μια όσο το δυνατόν δίκαια αντιμετώπιση των φοιτητών. Ξέρω ότι αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει απλά το καταθέτω
  2. Επειδή πρέπει να τιμήσουμε όλα τα παιδιά που καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες από το προπτυχιακό επίπεδο σε ερευνητική δραστηριότητα με τις γνωστές αντίξοες συνθήκες πιστεύω πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό μοριοδότησης από 15 σε 25 %. Θα πρέπει να γίνει μοριοδοτική διάκριση στον αν το περιοδικό είναι ελληνικό ή ξένο, στον ο συγγραφέας είναι μόνος ή σε συνεργασία με άλλους, ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί στον αν είναι πρώτος συγγραφέας. Τέλος επειδή έχουμε γεμίσει βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις που γίνονται για να γίνονται θα πρέπει ερευνητικές εργασίες να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση. Νομίζω ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με νέους ερευνητές δεν πρέπει ν α τους αντιμετωπίζουμε στις συνεντεύξεις ως υποψήφια μέλη ΔΕΠ. Δεν θέλω να πω περισσότερα επ’αυτού νομίζω είναι κατανοητό αυτό που θέλω να πώ.
  3. Νομίζω πως η επιστημονική επάρκεια ενός πτυχιούχου είναι δεδομένη. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν σε τις εξυπηρετεί η διενέργεια εξετάσεων στην προπτυχιακή ύλη. Εκτός αν δοθεί άλλη μεταπτυχιακή ύλη.
  4. Βάζουμε την  εμπειρία άσκησης οδοντιατρικής στην ίδια μοίρα βαθμολογικά με την ερευνητική δραστηριότητα. Πως θα τιμήσουμε δηλαδή αυτούς που κάνουν έρευνα με δικά τους έξοδα σε σχέση με αυτούς που βγάζουν χρήματα ασκώντας την οδοντιατρική στον ίδιο χρόνο; Νομίζω ότι σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να πάρουμε σαφή θέση και να υποτιμήσουμε την έρευνα. Εξάλλου είναι σχετική η εμπειρία. Πως θα πιστοποιηθεί; Ποια είναι η διάκριση αυτού που υποαπασχολείται εκμεταλλευόμενος χωρίς μισθό από αυτόν που πραγματικά εργάζεται; Πρέπει κάποτε να δούμε και το θέμα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στα ιατρεία μας. Όσο αφορά την μοριοδότηση σε αυτούς που αποφοίτησαν στο ανώτερο 10 % της σειράς αποφοίτησης πρέπει να φύγει τελείως για τρείς λόγους. Πρώτα γιατί αυτοί έχουν ήδη μοριοδοτηθεί από τον γενικό βαθμό πτυχίου, δεύτερον γιατί έχουν μοριοδοτηθεί από την βαθμολογία των ειδικών μαθημάτων και τρίτων γιατί δεν πρέπει να πριμοδοτούμε την βαθμοθηρία η οποία δημιουργεί αντικοινωνικές συμπεριφορές και άγονους ανταγωνισμούς. Τέλος όσον αφορά την συνέντευξη: επειδή αποτελεί το λιγότερο αντικειμενικό κριτήριο όπως καταλαβαίνουμε γνώμη μου είναι να μετράει λιγότερο στην μοριοδότηση. Προτείνω να πάει από το 20 στο 10 %, να είναι ηχογραφημένη αν συμφωνεί ο υποψήφιος και διαθέσιμη σε αυτόν. Δεν πρέπει να αφήνουμε σκιές για επιλεκτική αντιμετώπιση των υποψηφίων και δεν υπάρχει κανένας λόγος από την στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι για διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες.

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

3/2/2010

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Διάλογος για τα μεταπτυχιακά στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Πρόταση στην συνεδρίαση ΓΣΕΣ 3/2/2010

  1. Ετυχε να διαβασω τυχαια το κειμενο μετα απο τοσα χρονια.Δεν μπορω να μην απαντησω.Αυτος που το εγραψε ειναι ασχετος με το τι γινεται σε καλα πανεπστημια της ευρωπης και του κοσμου!!Εγραψε ακριβως τα αντιθετα,ειναι εξωφρενικο..

    • implantnet on said:

      Οι απόψεις όλων ειναι σεβαστες. Επειδή εγώ είμαι αυτός που έγραψα το κείμενο και επειδή πιστεύω στον διάλογο και όχι στις ανεξοδες γενικεύσεις θα παρακαλούσα να γράψετε ένα νέο σχόλιο όπου θα αναλύετε διεξοδικά τις απόψεις σας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία ειναι σημαντική αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη ξεκίνησε απο εδώ ασχετα αν καταντήσαμε τελικά υποτελείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: