Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Τι συμφέρει περισσότερο: η γέφυρα ή το εμφύτευμα;

Οι ακίνητες προσθετικές εργασίες μπορούν να αναπληρώσουν τα χαμένα δόντια. Τα στηρίγματα μπορούν να είναι είτε φυσικά δόντια είτε εμφυτεύματα. Το θέμα είναι τι είναι καλύτερο για τον ασθενή ώστε ο οδοντίατρος να τον κατευθύνει σωστά στην απόφαση που θα πάρει.   Οι μέχρι σήμερα μελέτες δείχνουν ότι και στις συμβατικές γέφυρες αλλά και στις γέφυρες επί εμφυτευμάτων υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που κάνουν δύσκολη την επιλογή κάθε φορά. Ήδη τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν μια παρουσία 25 χρόνων και φυσικά το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι οι προσθετικές αποκαταστάσεις με αυτά δεν απαιτούν την φθορά των γειτονικών της νωδότητας φυσικών δοντιών.

Το κόστος των εμφυτευμάτων συγκρινόμενο με τις συμβατικές γέφυρες σε φυσικά δόντια αποτελεί αναμφισβήτητα έναν περιοριστικό παράγοντα για την διάδοση της θεραπείας με αυτά. Εκείνο που κοστίζει είναι ο εξοπλισμός αλλά και η εκπαίδευση του γιατρού που πρέπει και αυτά να λάβει υπόψη του ο ασθενής. Από την άλλη είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν υποτυπωδώς μεν τις συμβατικές γέφυρες αλλά καθόλου τα εμφυτεύματα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Oral Implants Research του Ιουνίου των Bouchard et al . 2009, (Cost-effectiveness of implants and bridges) προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα από την σκοπιά της ωφέλειας έναντι του κόστους για τις περιπτώσεις ασθενών στους οποίους λείπει ένα δόντι.

Στην εργασία αυτή έγινε μια υπόθεση ότι υπήρξε η ανάγκη αποκατάστασης ενός ελλείποντος πρώτου γομφίου της κάτω  γνάθου. Επίσης ότι τα γειτονικά της νωδότητας δόντια ήταν άθικτα. Επίσης ότι η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος ήταν μια απλή διαδικασία που δεν απαιτούσε δηλ. μια διαδικασία που έπρεπε να προηγηθεί.

Η έρευνα περιορίστηκε σε ανασκοπήσεις από MEDLINE, Cochrane Library, και τα περιοδικά  (Clinical Oral Implant Research, Journal of Dental Research, Journal of Clinical Periodontology, Journal of Periodontology, Journal of Prosthetic Dentistry, International Journal of Oral and Maxillofacial Implants). Τα κριτήρια ήταν η ελάχιστη μελέτη να ήταν 5 χρόνια μετά την προσθετική αποκατάσταση. Μετά από την έρευνα εντοπίστηκαν 3 άρθρα εμφυτευμάτων (Lindh et al. 1998; Berglundh et al. 2002; Pjetursson et al. 2004), και 3 άρθρα με γέφυρες  (Creugers et al. 1994; Scurria et al. 1998; Tan et al. 2004).

Στον υπολογισμό του κόστους για την θεραπεία με εμφυτεύματα συμπεριλήφθηκε η αρχική χειρουργική διαδικασία, η προσθετική τόσο στην συμβατική γέφυρα όσο και στο εμφύτευμα, CT-scans, X-rays και επισκέψεις επανελέγχου. Στην έρευνα ερωτήθηκαν 47 κλινικοί να εκτιμήσουν το κόστος για κάθε μια τεχνική.

Το κόστος ήταν για την γέφυρα 4385 ± 2629 euros για 20 χρόνια με ποσοστά επιτυχίας 69 ± 2%, ενώ για το εμφύτευμα 3517 ±1338 euros για 20 χρόνια με ποσοστά επιτυχίας 92 ±1.2% . Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική υπέρ του εμφυτεύματος τόσο στο συνολικό κόστος όσο και στα ποσοστά επιτυχίας.

Ας έχουμε υπόψη ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν τις χώρες της Γαλλίας και της Ελβετίας. Αλλά νομίζω ότι τα μεγέθη είναι πάντα συγκρίσιμα. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε την εργασία

Το δικό μου σχόλιο: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρόχισμα ενός υγιούς δοντιού για την τοποθέτηση μιας γέφυρας το υπονομεύει σε τέτοιο βαθμό που μέσα σε 20 χρόνια τις περισσότερες φορές το οδηγεί σε τέτοια προβλήματα που είναι σίγουρο ότι αθροιστικά ανεβάζουν το συνολικό κόστος της θεραπείας σε μεγέθη ανώτερα από αυτά της τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος.  Το θέμα είναι που επενδύουμε τα οικονομικά μας. Στα ακίνητα ή στην υγεία. Ίσως οι νεςότερες γενιές με την κατάλληλη παιδεία που πρέπει να ξεκινήσει πρώτα μέσα από την οικογένεια δουν την στοματική υγεία σαν μια επένδυση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  

 

.

Advertisements

Single Post Navigation

10 thoughts on “Τι συμφέρει περισσότερο: η γέφυρα ή το εμφύτευμα;

 1. Είναι επαγγελματική αν όχι κοινωνική μας υποχρέωση να ενημερώνουμε τους ασθενείς για την πρόβλεψη αλλά και το συνολικό κόστος της αποκατάστασης μακροχρόνια. Η επιλογή είναι δική τους, εμείς όμως δεν έχουμε την επιλογή να «κρύψουμε» στοιχεία που θα οδηγήσουν στην τελική απόφαση.

 2. Μαρία on said:

  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα πρόβλημα με τα δύο τελευταία δόντια της δεξιάς πλευράς της κάτω γνάθου. Το προτελευταίο το έκανα εξαγωγή πριν λίγα χρόνια λόγω σπασίματος και το τελευταίο είναι και αυτό στα τελευταία του(έχει φθαρθεί αρκετά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κάτω γνάθος απέκτησε μια περίεργη κλίση τα τελευταία 15 χρόνια. Τα πίσω δόντια ακουμπούν μεταξύ τους αλλά τα μπροστά αφήνουν κάτι λιγότερο από μισό εκατοστό απόσταση). Ποια θα ήταν η πιο «οικονομική» λύση για την αντικατάσταση τουλάχιστον ενός εκ των δύο δοντιών και πόσο θα κοστίσει περίπου; Ευχαριστώ.

  • implantnet on said:

   Το οικονομικό είναι ςχετικό καθώς αν το πληρώσεις πολλές φορές ή τελικά δεν μείνεις ικανοποιημένος καταντάει ακριβό. Εγώ πιστεύω οτι οι λύσεις με εμφυτεύματα είναι οικονομικές σε ένα βάθος χρόνου.

 3. ΕΙΡΗΝΗ on said:

  γεια σας ειμαι κι εγω μια ασθενης με πρόβλημα στα 2 μπροστινα άνω δοντια και ειμαι στο δήλλημα του να βάλω εμφυτευματα ή οχι, φοβαμαι μήπως υπάρχουν διαφορετικές ποιο τητεσ εμφυτευμάτων για το λογο του οτι ρωτησα και μου είπαν διαφορετική διάρκεια ολοκλήρωσης της θεραπείας. σαν ειδικότερος θα ήθελα τη γνώμη σας όσο αναφορά την ποιότητα του εμφυτέυματος, τη διάρκεια ολοκλήρωσης της θεραπείας και το κόστος. σας ευχαριστώ πολυ

  • implantnet on said:

   Λοιπόν για μένα προσωπικά όλα τα εμφυτεύματα είναι ίδια. Ειναι αδροποιημένο τιτάνιο. Τον καθοριστικό ρόλο παίζει ο γιατρός που θα κάνει τον σχεδιασμό, την επέμβαση αλλά και την τελική αποκατάσταση και θα εγγυηθεί και το εμφύτευμα αλλά και το αποτέλεσμα. Για όλα όσα αφορούν το κόστος και τους χρόνους αποκατάστασης θα σας ενημερώσει ο θεράπων γιατρός σας. Απλά επειδή πρόκειται για μπροστινά δόντια να πάρετε καλές συστάσεις πριν ξεκινήσετε

 4. xereto mporo na rotiso poso stoixizoun 2 εμφύτευμα meine apo aristeropano meros eyxaristo

  • implantnet on said:

   Απο 800-1500 ευρώ έκαστο τελειωμένο ανάλογα με τον γιατρό και την εταιρεία των εμφυτευμάτων

 5. ΕΒΓΑΛΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ!! Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΕΦΥΡΑ! Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΥΓΙΕΙ ΔΟΝΤΙΑ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ (ΕΙΜΑΙ 31). ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ?

  • implantnet on said:

   Το πιό σωστό γιατί όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι το λιγότερο επεμβατικό γιατί σέβεται τα διπλανά υγιή δόντια και διατηρεί το διαθέσιμο οστούν αλλά και το περισσότερο οικονομικό αν το δεί κάποιος με μακροχρόνια προοπτική είναι το εμφύτευμα.

 6. Τασα on said:

  Καλησπέρα σας. μήπως γνωρίζεται να μου πείτε πόσο διαρκεί το εμφυτευμα?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: