Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Illuminati : Πεφωτισμένοι και αφώτιστοι

Αφορμή για το παρόν κείμενο, αποτέλεσε η συζήτηση που είχα με αγαπητό μου πρόσωπο μετά την ταινία Illuminati («οι πεφωτισμένοι»). Στην ταινία παρουσιάζεται, η πιο αρνητική εκδοχή της επίσημης θρησκείας, έστω και άλλου δόγματος. Το κλειδί της ταινίας βρίσκεται κατά την γνώμη μου στην τελευταία φράση και στην παρατήρηση ενός καρδινάλιου στον καθηγητή Λάγκτον, εν είδη απολογίας ότι «η θρησκεία είναι ατελής επειδή ο άνθρωπος είναι ατελής» Είναι τραγικό αγαπητοί μου φίλοι αυτό που συμβαίνει. Ο Θεός ο τέλειος έστειλε τον Υιό του να σταυρωθεί και να αναστηθεί για τις αμαρτίες μας, ζώντας μια τέλεια ζωή και εμείς ουσιαστικά με τέτοιες παραδοχές, δίνοντας άλλοθι στον εαυτό μας να ζούμε μέσα στην εκκλησιαστική διαφθορά και την ατέλεια. Μιλάω για τους θρησκευτικούς ηγέτες αρχικά, που έχεις την εντύπωση ότι λειτουργούν ως ηθοποιοί μιας παράστασης, πού πρέπει ούτως ή άλλως να λάβει χώρα, παρά σαν υπηρέτες του πληρώματος της Εκκλησίας. Θυμίζουν απλούς διαχειριστές του θρησκευτικού γίγνεσθαι, της ανασφάλειας των απλών ανθρώπων και της ευλάβειας της ταπεινής γριούλας, παρά σαν υπηρέτες μιας αλήθειας για την οποία μαρτύρησαν χιλιάδες αλλά και έχει δώσει νόημα στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν μιλάω για τον απλό ιερέα που κάνει τον αγώνα του στην τοπική ενορία, αλλά για όλους αυτούς που κεντρικά διαχειρίζονται το θρησκευτικό φαινόμενο, από όποιο πόστο και αν βρίσκονται.

Από την άλλη στον χώρο της οργανωμένης πίστης, βλέπεις την διαστροφή σε όλο της το μεγαλείο. Το δόγμα που θεσπίστηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας και σχηματοποιήθηκε στο Πιστεύω της Εκκλησίας, κατάντησε θρησκεία με χαρακτηριστικά στρατιωτικής οργάνωσης. Στο χώρο των «πεφωτισμένων» υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, από το πώς θα ντυθείς μέχρι το πότε και πώς θα κάνεις έρωτα. Οι πεφωτισμένοι γέροντες αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν τα πνευματικοπαίδια τους, από το να πετάξουν τις τηλεοράσεις από το σπίτι ξορκίζοντας το «κακό», μέχρι το πώς να ντυθούν. Βλέπεις για παράδειγμα τις «θεούσες» ντυμένες με στρατιωτική παραλλαγή, με κότσο, μακρύ μανίκι ντάλα καλοκαίρι, αξύριστες παντού, φούστα μακριά μέχρι τον αστράγαλο, να αναλαμβάνουν την στρατολόγηση και άλλων στην μαζική παράνοια. Αυτό θεωρείται ευλάβεια και αληθινή θρησκεία. Μια ταλιμπανοποίηση του ευαγγελίου. Από την άλλη βέβαια, είναι και τα κοριτσάκια που τα βγάζουν όλα έξω από την παρόμοια στρατιωτική επιβολή της επικρατούσας μόδας. Αλλά τουλάχιστον αυτοί ζουν στο «σκοτάδι». Εσείς οι πεφωτισμένες που έχετε την «αλήθεια», γιατί ενεργείτε έτσι και πολύ περισσότερο γιατί κρίνετε τους άλλους που ζουν διαφορετικά. Απευθυνόμενος ο Χριστός στο λυσσασμένο πλήθος, που ήταν έτοιμο να λιθοβολήσει την μοιχαλίδα, ζήτησε από τον αναμάρτητο να ρίξει πρώτος την πέτρα. Όλοι την έκαναν ντροπιασμένοι και απευθυνόμενος είπε στην δυστυχισμένη κοπέλα: που είναι αυτοί που σε κατηγορούν; Έφυγαν απάντησε. ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΩ, της είπε.

Αγαπητοί μόνο ο διάβολος κατηγορεί. Σταματήστε να ασχολείστε με τις ζωές των άλλων και κλάψτε για τις δικές σας αμαρτίες. Ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό και από την στιγμή της γέννησής του τον ψάχνει όπου και αν βρίσκεται. Στα πλαίσια της αναζήτησης, δημιουργείται η θρησκεία στην προσπάθεια του να εξευμενίσει αυτό με το οποίο η αλήθεια είναι ότι μετά την πτώση βρίσκεται σε διάσταση. Η εύκολη λύση είναι να κάνεις κάτι εσύ. Αυτό λέγεται θρησκεία. Το δύσκολο είναι να εμπιστευθείς την ζωή σου στον Θεό παραδεχόμενος την αδυναμία σου. Αυτό λέγεται πίστη. Η θρησκεία βολεύει γιατί είναι χειροπιαστή. Ανάβεις λαμπάδα, φιλάς εικόνισμα, εκκλησιάζεσαι τακτικά, φοράς μακριά φούστα κτλ. Και αυτά είναι καλά, αλλά δεν φτάνουν. Γιατί αν η θρησκεία έφτανε για να αποκτήσουμε ειρήνη με τον Θεό, δεν θα χρειαζόταν η θυσία του σταυρού. Τώρα όμως υπάρχει η πίστη στον Χριστό. Δεν τον βλέπουμε, δεν τον ζούμε, δεν τον εμπιστευόμαστε και έτσι παίρνουμε το δεκανίκι της θρησκείας για να ζήσουμε έναν ανέραστο χριστιανισμό, γεμάτο διατάξεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Ενώ η καθαρή και αμίαντη θρησκεία (Ιάκωβος 1:27) ενώπιο του Θεού και Πατρός είναι αύτη, να επισκέπτεται κάποιος τους ορφανούς και τις χήρες στην θλίψη τους και να φυλάει τον εαυτό του αμόλυντο από τον κόσμο.

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Είναι μοναχοί χωρίς σκούφο, είναι ασκητές χωρίς χλωμά πρόσωπα, είναι δάσκαλοι που δεν έχουν χαρέμι, αλλά είναι πάνω από όλα είναι γνωστοί στον Θεό. Όχι τόσο για την αναμαρτησία τους, γατί ουδείς αναμάρτητος, αλλά για την μετάνοιά τους και την επιθυμία τους να αγωνιστούν για να μείνουν όρθιοι. Όλοι μια μέρα θα σταθούμε ενώπιον του Θεού, χωρίς ράσα, ποδήρεις ενδύσεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις και θα δώσουμε λόγο, όχι για το τι κάνουν οι άλλοι, αλλά για πώς ζήσαμε εμείς. Με παρηγορεί που θα με κρίνει ο φίλος των τελωνών και των αμαρτωλών και όχι ένας άμεμπτος φαρισαίος.

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Illuminati : Πεφωτισμένοι και αφώτιστοι

  1. anastasia nterou on said:

    υπεροχο.

  2. Katerina Kokori on said:

    Δε θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα/ορθότερα, κ.Νταμπαράκη.. Έχουμε χάσει το νόημα του ποιοι είμαστε και γιατί υπάρχουμε! «…για την μετάνοιά τους και την επιθυμία τους να αγωνιστούν για να μείνουν όρθιοι..»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: