Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα προσφέρουν στους ασθενείς λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση τόσο στην μερική όσο και στην ολική νωδότητα. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση με ποσοστό επιτυχίας 90-95 % αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για αρκετούς ασθενείς. Παρ’όλα αυτά στην εμφυτευματολογία είναι δυνατό να παρουσιαστούν μια σειρά από επιπλοκές οι οποίες γενικά ταξινομούνται σε 3 ομάδες με βάση με την αιτία προέλευσής τους: βιολογικές σε σχέση με την οστεοενσωμάτωση, κατασκευαστικές σε σχέση με το εμφύτευμα ή την υπερκατασκευή και κλινικές σε σχέση με την αποδοχή της αποκατάστασης από τον ασθενή. Μια άλλη ταξινόμηση μπορεί να γίνει σε σχέση με τον χρόνο που παρουσιάζεται η επιπλοκή: κατά την επέμβαση και πριν την αποκάλυψη του εμφυτεύματος, και μετά την τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης. Το σύμβαμα του κατάγματος ενός εμφυτεύματος είναι σχετικά σπάνιο και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τον κλινικό και τον ασθενή του. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην βιβλιογραφία δείχνουν την σπανιότητα αυτών των περιστατικών και κυμαίνονται σε 5ετεις κλινικές μελέτες από 0.14 % έως 3.5 %.  Στην παρούσα εργασία γίνεται αρχικά μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των καταγμάτων των εμφυτευμάτων, σε σχέση με τις περιοχές που εμφανίζονται και τα αίτια που τα προκαλούν.

Περιοχές καταγμάτων εμφυτευμάτων

Σε σχέση με τις περιοχές του στόματος που παρουσιάζονται κατάγματα εμφυτευμάτων ο Balshi έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στις οπίσθιες περιοχές και σχετίζονται με δυνάμεις κάμψης και υπερφόρτισης από ένα συνδυασμό παραγόντων παραλειτουργικών δυνάμεων, μοχλών, ανεπαρκούς εφαρμογής της υπερκατασκευής και διάφορων άλλων μη ελεγχόμενων δυνάμεων. Σε μια αναδρομική μελέτη από τον Rangert και συν. στην ανάλυση 39 καταγμάτων από ένα σύνολο 10000 τοποθετημένων εμφυτευμάτων, βρέθηκε ότι το 90 % των καταγμάτων συνέβησαν στην οπίσθια περιοχή και το 77 % των προσθετικών αποκαταστάσεων υποστηριζόταν από 1 ή 2 εμφυτεύματα με πρωταρχική επομένως αιτία την μασητική υπερφόρτιση. Μια άλλη μελέτη με μονήρη εμφυτεύματα αποκάλυψε ότι τα κατάγματα συνέβαιναν μόνο στην περιοχή των γομφίων και πρωταρχικά στην περιοχή του πρώτου γομφίου κάτω. Επίσης τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μερικά νωδούς ασθενείς. Αιτίες καταγμάτων εμφυτευμάτων Αρκετοί παράγοντες προτείνονται ως αιτίες για τα κατάγματα των εμφυτευμάτων:

1. Ατέλεια στον αρχικό σχεδιασμό του εμφυτεύματος ή κατασκευαστικό πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής των εμφυτευμάτων (η λιγότερο πιθανή αιτία).  

2. Ατελής έδραση της υπερκατασκευής, δηλ. της προσθετικής αποκατάστασης, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην θέση της παθητικά, για να αποφεύγονται οι τάσεις που θα δημιουργήσουν δυνάμεις ροπής ανάμεσα στο εμφύτευμα και την υπερκατασκευή, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα του εμφυτεύματος με την άνιση μεταφορά όλου του μασητικού φορτίου στο εμφύτευμα. Ένα πρόδρομο αλλά χαρακτηριστικό σύμβαμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι το χαλάρωμα της προσθετικής βίδας.

3. Παραλειτουργικές έξεις του ασθενή (π.χ βρουξισμός) συμβάλλουν στην υπερφόρτιση (θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν κατά την λήψη του ιστορικού περιπτώσεις καταγμάτων φυσικών δοντιών ή όψεων σε προσθετικές εργασίες) 

 4. Το είδος της υπερκατασκευής (οι ακίνητες γέφυρες πλεονεκτούν των επενθέτων, οι γέφυρες με πρόβολα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος). Γι’αυτό προτείνεται η ελαχιστοποίηση των προβόλων σε μια προσπάθεια διατήρησης των μασητικών επαφών στον επιμήκη άξονα του εμφυτεύματος.

 5. Η θέση του εμφυτεύματος στον φραγμό (τα εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο και ιδιαίτερα στην περιοχή του πρώτου γομφίου όπου η παρειογλωσσική κίνηση της γνάθου και ο προσανατολισμός των φυμάτων δημιουργούν υπερβολικές πλάγιες δυνάμεις)

 6. Η διάμετρος του εμφυτεύματος. Εμφυτεύματα μικρής διαμέτρου έχουν μεγαλύτερη τάση για κάταγμα απ’ότι αυτά μεγαλύτερης διαμέτρου και ιδιαίτερα τοποθετούμενα σε οπίσθια θέση. Σύμφωνα με τους Siddiqui και Caudill 12 το εμφύτευμα 5 mm είναι 3 φορές ισχυρότερο από το 3.75 mm και το εμφύτευμα 6 mm είναι 6 φορές ισχυρότερο από το 3.75 mm. Ένα άλλο πλεονέκτημα που προκύπτει από την χρήση μεγαλύτερης διαμέτρου εμφυτευμάτων είναι ότι είναι περισσότερο κατάλληλα από βιομηχανικής απόψεως να αποκαταστήσουν την απώλεια των μεγάλων οπισθίων δοντιών.

 7. Η απορρόφηση του οστού και η κόπωση του μέταλλου. Είναι γνωστός ο ρόλος παθογόνων μικροοργανισμών στην ανάπτυξη περιεμφυτευματίτιδας με αποτέλεσμα την απορρόφηση οστού. Η απορρόφηση οστού επίσης προκαλείται και από βιομηχανική υπερφόρτιση και οδηγεί σε κόπωση του μετάλλου του εμφυτεύματος. Οι μεγάλες δυνάμεις που απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας του κατάγματος είναι κυρίως αποτέλεσμα της απορρόφησης του περιεμφυτευματικού οστού (αυξημένες δυνάμεις κάμψης). Όταν η απώλεια του οστού υπερβεί το επίπεδο της βίδας διαβλεννογόνιας συγκράτησης το εμφύτευμα μετατρέπεται από συμπαγές σώμα σε απλό σωλήνα μειωμένης αντίστασης. Απώλεια οστού που υπερβαίνει τις 3 σπείρες προς το ακρορρίζιο, εκθέτει το πιο αδύναμο τμήμα του εμφυτεύματος κάτω από το τελείωμα της προσθετικής βίδας και συμβάλει στην υπερφόρτιση του εμφυτεύματος.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: