Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Το νόημα και το μήνυμα των Χριστουγέννων σήμερα στην Ελλάδα του 2008

Αγαπητοί φίλοι,

Για να προσεγγίσω τα σημερινά Χριστούγεννα, θα ήθελα να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι από την Ελλάδα του 2008 στην μικρή και ταπεινή Βηθλεέμ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τι είναι αυτό που εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 2000 χρόνια. Κοιτώντας την Ελλάδα μας αυτές τις γιορτινές μέρες, βλέπω ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και θα έλεγα δικαιολογημένα. Οι νέοι γιατί βλέπουν να υπονομεύεται το μέλλον τους, γιατί η κοινωνία διαμορφώθηκε με όρους που τους ωθούν στο περιθώριο, γιατί σαν γονείς αποτύχαμε να τους καταλάβουμε, να τους παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο, γιατί σαν δάσκαλοι δεν μπορέσαμε να τους περάσουμε αξίες που και εμείς δεν είχαμε, γιατί εν τέλει αισθάνονται μόνοι κομπάρσοι σε ένα έργο που διαμορφώνεται έξω και πέρα από αυτούς. Από την άλλοι οργισμένοι είναι και οι ηλικιωμένοι, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται, και βιώνουν την ακρίβεια, την ανασφάλεια, και την εγκατάλειψη. Σίγουρα είχαν κάνει άλλα όνειρα και φεύγουν με την πίκρα και την αίσθηση της προδοσίας. Από την άλλη οι μεσήλικες, βιώνουν στο πετσί τους την οικονομική κρίση και τον θρυμματισμό των αξιών, των θεσμών και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Όλοι αυτοί μαζί είναι θυμωμένοι με το κράτος που τους βασανίζει, τους πολιτικούς που χρηματίζονται, τους ηγούμενους, προηγούμενους και επόμενους που παίζουν με την εξουσία αλλά και την πίστη του απλού ανθρώπου. Ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του σε όλους και βιώνει αυτές τις γιορτές, έχοντας την συναίσθηση ότι εγκαταλειμμένος από παντού, θα πρέπει να δώσει ο ίδιος λύση στα προβλήματά του. Στην δεκαετία του ’80 βιώσαμε το τέλος των ιδεολογιών με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, σήμερα καταρρέει γύρω μας ότι είχε απομείνει. Μήπως τελικά όμως όλοι μας κάναμε ένα τραγικό λάθος; Μήπως ελπίσαμε σε λάθος πρόσωπα, σε λάθος συστήματα, σε λάθος ιδεολογίες; Μήπως τελικά όλοι αυτοί που μας πρόδωσαν ήταν από την φύση τους αδύναμοι να είναι ή να κάνουν κάτι καλύτερο; Μήπως τελικά αυτές είναι οι δυνατότητες των ανθρώπων και ήρθε πλέον η ώρα να εμπιστευθούμε επιτέλους τον Θεό; Ποιόν Θεό θα μου πείτε; Τον Θεό του Εφραίμ; Όχι θα σας απαντήσω αλλά τον Θεό της Αγίας Γραφής, τον Θεό την Εκκλησίας που είναι πέρα από πρόσωπα, σκοπιμότητες και αλητείες.

Ας ξεκινήσουμε τώρα το οδοιπορικό μας μέσα στον χρόνο και ας πάμε στην αρχή της ιστορίας, τότε που η γη ήταν σκοτεινή και έρημη. Τότε που ο Θεός είπε «γενηθήτω φως», τότε που έπλασε τον πρώτο άνθρωπο. Τότε που ο άνθρωπος απέτυχε να εκπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που του έβαλε ο δημιουργός του και διώχτηκε από τον παράδεισο. Τότε που μπροστά στο φίδι και τον ντροπιασμένο και γυμνό Αδάμ, Ο Θεός έδωσε την υπόσχεση, ότι θα βάλει έχθρα ανάμεσα στον διάβολο και την γυναίκα και ανάμεσα στους απογόνους αυτών. Είναι η πρώτη αναφορά στον Χριστό αλλά και στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του πεσμένου ανθρώπου. Όταν λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, μέσα στην ιστορία ο Θεός έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσα μας και αυτό γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Η γέννηση του ήταν θαυμαστή. Γεννήθηκε από μια παρθένο (Παναγία) σε μια ταπεινή και φτωχική φάτνη, γιατί όπως μας λένε τα ευαγγέλια δεν υπήρχε πουθενά τόπος για αυτούς. Μήπως σήμερα υπάρχει τόπος στην ζωή μας, στο πρόγραμμα μας, στις προτεραιότητες μας για να χωρέσει ο Χριστός; Ο βασιλιάς των βασιλιάδων έζησε μια ζωή απλή και δεν είχε πάνω του εξωτερικά τίποτα το αξιοπρόσεχτο, όπως μαρτύρησαν οι προφήτες και όμως με την ζωή και την διδασκαλία του άλλαξε τον κόσμο. Πέθανε με έναν εξευτελιστικό και σκληρό τρόπο και αφού πάνω στον σταυρό συγχώρησε όλους αυτούς που άδικα τον καταδίκασαν ετάφη και μετά από 3 μέρες αναστήθηκε. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι πίστεψαν, μαρτύρησαν, έζησαν για αυτόν. Ήταν από κάθε άποψη μοναδικός. Την γέννηση του λοιπόν γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα αγαπητοί φίλοι δεν είναι ούτε ο Santa, ούτε τα μελομακάρονα, ούτε το γιορτινό τραπέζι, ούτε οι διακοπές, ούτε το σκυλάδικο, αλλά η ανάμνηση ενός γεγονότος το οποίο άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας.

Έχεις φυσικά το δικαίωμα να αρνηθείς το πρόσωπο, το αν πραγματικά υπήρχε, τον αν αναστήθηκε. Έχεις το δικαίωμα να έχεις τις σοβαρές επιφυλάξεις σου για την διαχείριση του θρησκευτικού φαινομένου από κληρικούς, μοναστήρια και διάφορους αγύρτες που υπήρχαν σε όλες τις εποχές. Δυο πράγματα δεν μπορείς να αρνηθείς. Πρώτον ότι στον διάβα των αιώνων, πέρασαν από την γη άνθρωποι που με την άγια ζωή τους απέδειξαν ότι το πρόσωπο αυτό, ο Ιησούς Χριστός άλλαξε την ζωή τους. Αν γύρω μας υπάρχει ακόμα κάτι όρθιο, είναι γιατί άνθρωποι τέτοιοι είπαν και λένε ακόμα όχι στην σαπίλα και την διαφθορά και κινήθηκαν, όπως τους υπαγόρευε η υπακοή τους όχι σε ένα σύστημα αλλά στον Θεάνθρωπο. Το δεύτερο που δεν μπορείς να αρνηθείς, είναι η ανάγκη που έχεις για αγάπη, για ελπίδα, για ασφάλεια, για ειρήνη. Πρέπει αγαπητοί να ειρηνεύσουμε πρώτα με τον Θεό, έπειτα να τα βρούμε με τον εαυτό μας και τέλος να κοιτάξουμε δίπλα μας. Η ανάγκη μας είναι να νιώσουμε άνθρωποι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν συνδεθούμε με την πηγή, με αυτόν που μας έπλασε, με αυτόν που μας φροντίζει και προστατεύει αθόρυβα και καθημερινά, με αυτόν που μας περιμένει στο τέλος του δρόμου. Οι μέρες αυτές προσφέρονται εκτός από ξεκούραση και για περισυλλογή. Ας επενδύσουμε στον εαυτό μας και στο αιώνιο μέλλον μας. Ας πάψουμε να κοιτάμε γύρω μας τους άλλους πιθανόν υποκριτές, όπως για παράδειγμα εμένα, με όλα τα ελαττώματα που έχουν. Ας σταματήσουμε να αναζητούμε άλλοθι για να συνεχίσουμε να ζούμε αδιέξοδα και εγωιστικά. Ας κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα μια αρχή. Ας εμπιστευτούμε αυτόν που γεννήθηκε και πέθανε για εμάς και ας πλησιάσουμε την ταπεινή φάτνη για να αναζητήσουμε εκεί την αιτία την δικής μας λύτρωσης. Ήρθε για να φέρει την ειρήνη, την ελπίδα, την συγχώρεση, την σωτηρία. Μήπως λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια αναζητούσαμε σε λάθος ανθρώπους, συστήματα και καταστάσεις αυτά που πραγματικά μας έλειπαν; Τα δοκιμάσαμε όλα, μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και τον Θεό; Καλά Χριστούγεννα!!!

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: