Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Απάντηση σε ερώτημα σχετικά με την τιμή του INR

Μικρή χειρουργική (εξαγωγή) μπορεί να λάβει χώρα σε ασθενείς με ΡΤ (χρόνος προθρομβίνης) 2.5 και INR μέχρι 3.5. Γενικά στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών είναι ασφαλέστερο να μην μειωθούν οι δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνουν. Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν υποστηρίζουν την διακοπή του φαρμάκου. Τουλάχιστον 3 με 4 μέρες πρέπει να περάσουν ώστε η επίδραση της μειωμένης δόσης να εκφραστεί με μια μείωση στο ΡΤ ή το INR. Την ημέρα της επέμβασης ο οδοντίατρος πρέπει να ζητήσει τεστ PT ή INR ώστε να πιστοποιηθεί η επιθυμητή μείωση στην αντιπηκτική επίδραση. Μια ανασκόπηση από τον Wahl βρήκε λίγο έως καθόλου κίνδυνο σημαντικής αιμορραγίας μετά από χειρουργικές διαδικασίες σε ασθενείς με ΡΤ 1.5 με 2 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος ακόμη και όταν ο ΡΤ είναι 2.5 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Ο Devani δεν ανέφερε διαφορές σε προβλήματα κλινικής αιμορραγίας σε ασθενείς των οποίων η αντιπηκτική αγωγή διακόπηκε (μέσο INR=1.6) και σε εκείνους που συνέχισαν την αγωγή τους (INR=2.7). Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για μεταβολή στην δόση της κουμαρίνης αν βρίσκεται INR 4 ή λιγότερο. Ο Giglio έχει προτείνει τις ακόλουθες οδηγίες: απλή εξαγωγή ή επεμβάσεις μικρής έκτασης, ενδείκνυνται αν ο INR είναι λιγότερο από 4. Σε περιπτώσεις όπου αναμένεται μέτρια αιμορραγία μειώστε το INR ανάλογα με το πόσο επικίνδυνο αυτό μπορεί να είναι για τον ασθενή. Ρυθμίστε την κουμαρίνη σε ένα INR λιγότερο από 3 αν αναμένεται σημαντική αιμορραγία και αποφύγετε κάθε επέμβαση αν το INR είναι μεγαλύτερο του 5. Με βάση αυτήν την πληροφόρηση προτείνουμε να λαμβάνεται υπ’όψιν ιατρική συμβουλή για την μείωση του επιπέδου της αντιπηκτικής αγωγής αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επέμβαση σε ασθενείς με τιμές ΡΤ ψηλότερες του 2.5 ή τιμές INR ψηλότερες του 3.5.

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ

Advertisements

Single Post Navigation

5 thoughts on “Απάντηση σε ερώτημα σχετικά με την τιμή του INR

 1. Δε θα μπορούσατε να ήσασταν σαφέστερος.Ευχαριστώ.

 2. Συμφωνώ απόλυτα σε όσα αναφέρθηκαν περί του INR…απλά επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση θα ήθελα να τονίσω ορισμένα πράγματα και να σας φρεσκάρω κάποιες γνώσεις (μια και τις έχω πιο πρόσφατες):

  Μόλις γίνει ένας τραυματισμός δημιουργείται ο αιματικός θρόμβος και στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία της πήξης του αίματος.
  Ο αιματικός θρόμβος δημιουργείται από την συγκόλληση των αιμοπεταλίων ενώ στη συνέχεια η πήξη του αίματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια όλων εκείνων των παραγόντων (που ούτε κι εγώ τους θυμάμαι καλά καλά) ώστε να δημιουργηθεί τελικά το πλέγμα της ινικής.

  Εδώ λοιπόν θέλω να τονίσω ότι συχνά στην κλινική πράξη οι οδοντίατροι μπερδεύουμε τα αντιπηκτικά με τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, το οποίο είναι μέγα λάθος.

  Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως, η ασπιρίνη (Salospir), τικλοπιδίνη (Ticlid), κλοπιδογρέλη (Plavix) κτλ. παρεμποδίζουν την δημιουργία του αιμοπεταλιακού θρόμβου.
  Τα αντιπηκτικά όπως, ηπαρίνη, ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, δικουμαρόλη κτλ. εμποδίζουν τον μηχανισμό της πήξης του αίματος.

  Συνεπώς με την εξέταση του INR μπορούμε να ελέγξουμε το επίπεδο πηκτικότητας του αίματος μόνο των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά και όχι αυτών που παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά.

  Με απλά λόγια αν κάνουμε INR σε έναν ασθενή που παίρνει plavix θα μας βγεί φυσιολογικό. Η μόνη εξέταση που μπορεί να μας δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα είναι ο χρόνος ροής.

 3. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι η εξέταση του χρόνου ροής χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά κόρον για τη διερεύνηση των αιμορραγικών διαθέσεων…αλλά επειδή δεν αποτελεί εύχρηστη και ακριβή μέθοδο έχει πάψει να χρησιμοποιείται από αρκετά εργαστήρια.

  Για τη μέτρηση του χρόνου ροής γίνεται νύξη του λοβίου του ωτός με ειδική βελόνα και στη συνέχεια κάθε 30 δεύτερα η σταγόνα του αίματος απορροφάται με ειδικό απορροφητικό χαρτί ώσπου να πάψει να εμφανίζεται κηλίδα στο χαρτί. Ο φυσιολογικός χρόνος ροής κυμαίνεται μεταξύ 1-4 λεπτά. Ο Little αναφέρει ότι σε ασθενείς που έχουν χρόνο ροής πάνω από 20 λεπτά δεν πρέπει να γίνονται εξαγωγές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες έρευνες, οπότε το 20λεπτο πιθανότατα είναι ένα αυθαίρετο εμπειρικό όριο.

  Συνεπώς, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες και ίσως χρειάζεται η δοκιμασία του χρόνου ροής να επανέλθει στην κλινική πράξη γιατί όπως φαίνεται είναι η μόνη απλή και φθηνή εξέταση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρος για να καθορίσει το επίπεδο πηκτικότητας πριν από κάθε εξαγωγή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.

 4. what goes around comes around boys

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: