Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Εμφυτεύματα ή ενδοντική θεραπεία; Η άποψη των ενδοδοντιστών

Μια νέα μελέτη αναφέρεται στην αυξανόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στους επαγγελματίες οδοντιάτρους σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας, η θεραπεία του ριζικού σωλήνα ή η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας δοντιών που αντιμετωπίστηκαν με ενδοδοντική θεραπεία ή εξήχθησαν και στην θέση τους μπήκε ένα εμφύτευμα. Ενώ τα ευρήματα ήταν ότι τα ποσοστά επιτυχίας ανάμεσα στις δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις ήταν παρόμοια, τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι τα εμφυτεύματα απαιτούσαν επιπρόσθετη αντιμετώπιση ή χειρουργική παρέμβαση μετά το πέρας της θεραπείας σε σύγκριση με τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια. (12.4 % έναντι 1.4 % αντίστοιχα)

Αρκετοί επαγγελματίες σήμερα αντιμετωπίζουν το δίλημμα ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τους ασθενείς τους, η ενδοδοντική θεραπεία ή το εμφύτευμα, λέει ο James Porter Hannahan, D.M.D., University of Alabama, Birmingham, AL. » Ενώ η επιτυχία και των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι παρόμοια, η αντιμετώπιση με εμφυτεύματα έχει περισσότερες επιπλοκές μετά το πέρας της θεραπείας και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιων επιπλοκών και αποτυχιών..

Σε αντίθεση με την θεραπεία των εμφυτευμάτων που απαιτεί τουλάχιστον 3 επισκέψεις και 3 μήνες για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, οι περισσότερες ενδοδοντικές θεραπείες ολοκληρώνονται σε μια επίσκεψη και είναι ανώδυνες. Επιπρόσθετα στην θεραπεία με εμφυτεύματα εμπλέκεται και η κατάσταση της υγείας του ασθενή, το αν καπνίζει, η ποιότητα του οστού, που είναι παράγοντες κινδύνου για τη θεραπεία αυτή.

Τα δεδομένα της μελέτης

Μελετήθηκαν τα ιστορικά ασθενών με 129 εμφυτεύματα σε ένα μέσο διάστημα 36 μηνών. ( 15-57 μήνες) και 143 ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια για ένα μέσο διάστημα 22 μηνών (18-59 μήνες). Οι ερευνητές τοποθέτησαν την κάθε διαδικασία σε μια κατηγορία από τις ακόλουθες: επιτυχία, αβέβαια έκβαση, αποτυχία. Επιτυχία ορίστηκε η ακτινογραφική μαρτυρία ότι το εμφύτευμα ή το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι ήταν ακόμα στο στόμα και ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις παρέμβασης κατά το διάστημα των επανελέγχων. Αποτυχία ορίστηκε η εξαγωγή του δοντιού ή του εμφυτεύματος. Οι ερευνητές βρήκαν 2 αποτυχίες στα 129 εμφυτεύματα, ποσοστό επιτυχίας 98.4 %. Βρήκαν επίσης μία αποτυχία σε 143 ενδοδοντικές θεραπείες, 99.3 %. Τα ευρήματα αυτά συγκρινόμενα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά (P=.56) (Fisher exact test) Εντούτοις, το 12.4 % των εμφυτευμάτων ήθελε πρόσθετες επεμβάσεις, αντίθετα με το 1.4 % των ενδοδοντικά θεραπευμένος δοντιών, το οποίο είναι στατιστικά σημαντικό (P=.0003). Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ενδοδοντικής Εταιρείας.

SOURCE American Association of Endodontists http://www.aae.org

Η άποψή μου: Σίγουρα θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να σώσω ένα δόντι και η εξαγωγή θα είναι η τελευταία μου επιλογή. Μην μας τρελαίνουν όμως οι ενδοδοντιστές γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι, είναι ένα δόντι του οποίου λείπει αρκετή οδοντική ουσία, και το μέλλον του είναι γενικά αβέβαιο. Το εμφύτευμα με όλη την τεχνολογία που ενσωματώνει τα τελευταία χρόνια κάθε μέρα γίνεται ένας πιο ανταγωνίσιμος αντίπαλος. Το μέλλον όμως δεν βρίσκεται σε καμιά από τις 2 θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά στα βλαστοκύτταρα.

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Εμφυτεύματα ή ενδοντική θεραπεία; Η άποψη των ενδοδοντιστών

 1. Δ ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ on said:

  ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ[ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΟΝΤΩΣ]ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ.ΜΕ ΠΟΣΟ ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ.ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΕΣΥ ΤΟ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ.ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.ΕΙΣΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ. ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ.ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ.ΔΙΟΤΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ[ΑΥΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΓΩ]ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ.ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΣΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.

  Υ.Γ ΝΙΚΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ

 2. Δ ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ on said:

  ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

 3. Χρήστος Γκόγκος on said:

  Νίκο ρίξε μια ματιά και σε αυτό (που δεν είναι από το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ενδοδοντικής Εταιρείας)

  Iqbal MK, Kim S.
  For teeth requiring endodontic treatment, what are the differences in outcomes of
  restored endodontically treated teeth compared to implant-supported restorations?

  Int J Oral Maxillofac Implants. 2007;22 Suppl:96-116

 4. implantnet on said:

  Χρήστο ευχαριστώ, θα το διαβάσω καιθα κάνω αναφορά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: