Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Αν ο Λούθηρος ήταν οδοντίατρος. Θέση πρώτη: ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο. ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Στις 31 Οκτώβρη 1517, Παραμονή των Αγίων Πάντων, ένας απλός καθολικός μοναχός στην Βιττεμβέργη, ο Μαρτίνος Λούθηρος, αηδιασμένος κυριολεκτικά από τις ακρότητες και τις αυθαιρεσίες της καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα, πήρε το θάρρος και εναντιώθηκε ακόμα μια φορά δημόσια στην εξουσία της εποχής του. Κατά το έθιμο, κάρφωσε στην εξώπορτα της Εκκλησίας του Κάστρου μια τυπωμένη διακήρυξη, παρουσιάζοντας 95 θέσεις για συζήτηση. Ο Λούθηρος δεν ενδιαφέρθηκε να διαδώσει τις 95 αυτές θέσεις του στις λαϊκές μάζες. Σκοπός του ήταν να προκαλέσει με αυτές τους διανοούμενους, να συζητήσουν και τους αξιωματούχους της Εκκλησίας να εξηγήσουν. Αν ο Λούθηρος ήταν ένας απλός οδοντίατρος στην Ελλάδα του 2008, παρατηρώντας την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των εμφυτευμάτων, ίσως παρακινούμενος από την ισχυρή ιδιοσυγκρασία του, αρνούμενος να υποκύψει στις σκοπιμότητες που θα τον έκαναν να μείνει σιωπηρός, ίσως να κάρφωνε και αυτός εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, τις δικές του θέσεις. Ο Λούθηρος άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας ιδρύοντας χωρίς να το θέλει ή να το περιμένει ένα νέο δόγμα. Όταν γράφεται η ιστορία οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν, δεν έχουν πάντα την συναίσθηση των επιπτώσεων που έχουν οι ενέργειές τους, αλλά καθοδηγούνται από το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης.

Προσπαθώ να φανταστώ τον Λούθηρο, αυτό το πραγματικά ανατρεπτικό πνεύμα, σίγουρα όχι αλάνθαστο, τι θα έλεγε στην δική μας περίπτωση. Μέσα στο μυαλό μου διαμορφώνεται η πρώτη του θέση. ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ.

Η ιστορία των οδοντικών εμφυτευμάτων όπως τα βλέπουμε σήμερα ξεκίνησε το 1988. Πριν από το διάστημα αυτό, οι χειρουργοί ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί στις εκκλήσεις των ασθενών τους για αποκαταστάσεις τέτοιου είδους. Και αυτό γιατί τα ήδη κυκλοφορούντα λεπιδοειδή και υποβλεννογόνια εμφυτεύματα, είχαν δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα, που οι σοβαροί κλινικοί ήθελαν να τα αποφύγουν. Από το 1989 και μετά εμφανίζονται οι πρώτοι εμφυτευματολόγοι, κυρίως χειρουργοί. Μέχρι τότε επειδή και το πρωτόκολλο ήταν ιδιαίτερα αυστηρό και απαιτητικό, οι προσθετολόγοι δίσταζαν να ασχοληθούν οι ίδιοι με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Ούτε συζήτηση βέβαια για τον γενικό οδοντίατρο που παρακολουθούσε αμήχανος σχετικά συνέδρια, καλούμενος από τους «ειδικούς» να παραπέμπει σε αυτούς όλα του τα περιστατικά. Σήμερα όλοι βάζουν εμφυτεύματα, ακόμα και οι ενδοδοντιστές, οι ταγμένοι στην σωτηρία των φυσικών δοντιών, και καλά κάνουν. Αυτοί που ξεκίνησαν αυτήν την περιπέτεια στον χώρο των εμφυτευμάτων είτε έφυγαν πρόωρα από την ζωή ή κακήν κακώς από την οδοντιατρική για την ιατρική. Μπορώ δηλαδή να διαπιστώσω, ότι η ζωή έπαιξε ένα απρόβλεπτο παιχνίδι μέσα σε 20 χρόνια, για αυτόν τον λόγο ας είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί, ενθυμούμενοι την προσωρινότητα μας. Όμως αυτό αποδεικνύει πόσο συναρπαστική είναι η καθημερινότητα μας στην προοπτική του χρόνου. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα, τα πρωτόκολλα, τα εμφυτεύματα, η αγορά, οι εμφυτευματολόγοι. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει και θα ενοχλούσε τον Λούθηρο είναι μια εμφανής προσπάθεια το παιχνίδι των εμφυτευμάτων να μείνει σε πρόσωπα ξεπερασμένα από την ζωή, σε νοοτροπίες εκτός εποχής. Τι έχει ξεπεραστεί:

 • Η επιβολή μόνο των πανεπιστημιακών στον χώρο της καθημερινής κλινικής πράξης
 • Το ταξίδι του ασθενούς από τον χειρουργό στον προσθετολόγο
 • Ο φόβος του οδοντιάτρου μπροστά στο εμφύτευμα. Σήμερα με τα προχωρημένα υπολογιστικά συστήματα στον χώρο της ακτινολογίας, υπάρχει η δυνατότητα ακριβούς προεγχειρητικού ελέγχου και ακριβούς τοποθέτησης των εμφυτευμάτων
 • Η επιστημονική μονομέρεια. Υπάρχει πρόσβαση από όλους στην γνώση
 • Η επικράτηση μιας μόνο επιστημονικής εταιρείας με όσα στεγανά αυτή συνεπάγεται.

Το μήνυμα λοιπόν του Λούθηρου στον γενικό οδοντίατρο σήμερα είναι να προχωρήσει με θάρρος και να ασχοληθεί με μια πρωτοποριακή και επαναστατική θεραπεία, που έχει αλλάξει την ζωή εκατομμύριων ανθρώπων. Να εκπαιδευτεί, να διδαχτεί σωστά τις αρχές της χειρουργικής, της προσθετικής, με την βοήθεια ανθρώπων που έχουν τα εχέγγυα για αυτό. Να αρχίσει να σκέφτεται την οδοντιατρική και τα σχέδια θεραπείας έχοντας και αυτήν την προοπτική, ώστε να προσφέρει στον ασθενή του το καλύτερο. Να μην ακούσει τις σειρήνες που θέλουν να τον απογοητεύσουν, να τον φοβίσουν και να εμπιστευτεί αυτούς που μιλούν συνετά και όχι με υπερβολική ή καθόλου αυτοπεποίθηση.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθήσουμε τον επαναστάτη οδοντίατρο μας στην διατύπωση των επόμενων θέσεων του. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος το συμπέρασμα που θα βγάλουμε θα είναι συγκλονιστικό.

Advertisements

Single Post Navigation

7 thoughts on “Αν ο Λούθηρος ήταν οδοντίατρος. Θέση πρώτη: ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

 1. Ζαφειρώ Μ. on said:

  Δεν ήταν αυτό ακριβώς το κίνητρο του Λουθυρου κ. Νταμπαράκη. Ως θεολόγος το γνωρίζετε πολύ καλά αυτο!

 2. implantnet on said:

  Το διήγημα που διαβάζετε είναια καθαρά μεταφορικό. Εχει δηλαδή αυθαίρετες παρεμβάσεις αναφορικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα «λογοτεχνική» αδεία. Δεν προσπαθώ να θεολογήσω αλλά να χρησιμοποιήσω τον Λούθηρο (δεν είμαι εγώ επι την ευκαιρία) για να πω μερικά πράγματα παραβολικά ώστε οι βλέποντες να μην βλέπωσι και οι ακούοντες να μην ακούουσι. Επι τη ευκαιρία μπορώ να πω ότι θα αναβάλω το διήγημα μου για το νέο έτος ώστε να μπορέσω να πω μερικά πράγματα περισσότερο εύκολα. Ηδη όμως νομίζω έχετε καταλάβει που περίπου θα κινηθεί. Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Δεν προσφέρεται το διήγημα για «χαβαλέ» αλλά για σοβαρό προβληματισμό και μάλιστα ΕΠΏΝΥΜΟ. Δεν με πειράζει που μερικοί εκμεταλεύονται το ότι είμαι γενικά προσιτός για να ασελγήσουν πάνω μου. Δεν θα αλλάξω τον χαρακτήρα μου επειδή δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ένα άλλο τύπο δασκάλου. Τελικά δεν έχουμε μόνο τους πολιτικούς που μας αξίζουν…

 3. Ζαφειρώ Μ. on said:

  Είναι πολύ ευχάριστο το ότι δεν ταυτίζεστε με το Λούθηρο. Όχι τίποτε άλλο, πέθανε στα 63 του! 😉

 4. Μαίρη Γ. on said:

  Πολύ ενδιαφέροντα όσα διάβασα… ανυπομονώ για την συνέχεια:-)
  Μέχρι τότε, τις ευχές μου για καλές γιορτές!

 5. implantnet on said:

  Ευχαριστω για τις ευχές. Θα συνεχίσω μετά τις γιορτές με τα επόμενα κεφαλαια του έργου. Ειναι ήδη ολοκληρωμένο μεσα στο μυαλό μου. Απλά το ξεκίνησα οδοντιατρικό αλλά στην πορεία αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω μέσα από αυτο κωδικοποιημένα μερικά πράγματα λίγο βαθύτερα. Με βοήθησε και η αρνητική επικαιρότητα.

 6. Ο Λούθηρος και οι δύο Ελβετοί μεταρρυθμιστές ήταν κατά βάθος οπισθοδρομικοί, κατήγγειλαν τα προφανή ατοπήματα του παπισμού (συγχωροχάρτια κτλ.), αλλά κυρίως την εγκατάλειψη των πρωτοχριστιανικών αντιλήψεων, την προσχώρηση στις αναγεννησιακές τέχνες κτλ. Επί της ουσίας, συνέχισαν όμως άπαντες να εφαρμόζουν τις ίδιες εγκληματικές πρακτικές, οι μεν καθολικοί έστελναν τους «αιρετικούς» και τις «μάγισσες» στην πυρά, οι δε Ευαγγελικοί τους έπνιγαν σε λίμνες και ποτάμια…

  Εγώ θα περιμένω όμως τη συνέχεια της διήγησης λόγω των οδοντικών εμφυτευμάτων, γιατί αντιλαμβάνομαι να κουνιούνται κάτι (οδοντικοί) τραπεζίτες και σκεφτόμουνα τι ακριβώς γίνεται με τις εμφυτεύσεις. Τελευταία εντύπωσή μου από το αντικείμενο αυτό ήταν εκείνος ο σκιτζής που στερέωνε δόντια με ξυλόβιδες… αν θυμάστε!

 7. implantnet on said:

  Αγαπητε Sfrang
  Ηθελα να σε πληροφορησω οτι ο συγκεκριμενος συναδελφος που ψυχικα διαταρραγμενος εκανε τοση ζημια στην υποθεση των εμφυτευματων απεβιωσε με τραγικο τροπο. Ηταν κρατουμενος προσωρινα γιατι σε επιστημονικο συνεδριο εμφανιστηκε με καραμπινα για να λυσει τις διαφορες του με αλλο συναδελφο, συνεληφθη και απεβιωσε μετα απο ισχαιμικο επεισοδιο. Ενα μεγαλο θεμα που δυστυχως κανεις δεν εχει πιασει μεχρι τωρα ειναι το εξης: Ποια ειναι η ψυχικη υγεια των απασχολουμενων στο χωρο της υγειας δεδομενου οτι κανεις δεν την ελεγχει. Καταλαβαινεις λοιπον οτι τετοια ατομα αποτελουν δημοσιο κινδυνο για τους ασθενεις τους αλλα και τον κλαδο καθως τα ΜΜΕ εχουν την ταση να ισοπεδωνουν τα παντα οπως εγινε και στην περιπτωση μας. Τα οδοντικα εμφυτευματα θελω να σε πληροφορησω οτι σημερα εχουν ποσοστα επιτυχιας 95-98 % και αποτελουν μια αξιοπιστη λυση που τολμω να πω οτι ειναι μακροβιοτερη απο καθε αλλη οδοντιατρικη εργασια και ολα αυτα μετα απο μια 20ετη πορεια.
  Ευχομαι επι τη ευκαιρια σε σενα και τους αναγνωστες μου καλα Χριστουγεννα και ο Λουθηρος με τον δικο του τροπο αυτες τις μερες θα σας τα πει προσπαθωντας να καταλαβει τον κοσμο γυρω του. Οπως σιγουρα εχεις καταλαβει λιγη σχεση εχει με τον κανονικο (του εχω κανει λιφτιγκ) λογοτεχνικη αδεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: