Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Είναι δυνατή η σύνδεση φυσικών δοντιών και εμφυτευμάτων;

Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτέλεσε η επίσκεψή μου σε έναν συνεργάτη οδοντίατρο που μου πρότεινε την επιλογή στο σχέδιο θεραπείας των ασθενών του την σύνδεση προσθετικά φυσικών δοντιών και εμφυτευμάτων. Μου ανέφερε την σεβαστή πολύχρονη εμπειρία του αλλά και το ότι και ο ίδιος έφερε στο στόμα του μια επιτυχημένη παρόμοια αποκατάσταση. Επειδή στον δικό μου περίγυρο των φίλων εμφυτευματολόγων αποφεύγουμε την σύνδεση αυτή αλλά στην ζωή μου δεν θέλω να είμαι και δογματικός αποφάσισα να ερευνήσω την βιβλιογραφία σχετικά και παρακάτω θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τα ευρήματα. Μπορείτε και εσείς να συνεισφέρετε στον διάλογο καταθέτοντας και την δική σας εμπειρία.

Το πρόβλημα με την σύνδεση φυσικών δοντιών και εμφυτευμάτων μέσω μιας προσθετικής αποκατάστασης προκύπτει από την γνώση ότι δόντια και οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν ανόμοια χαρακτηριστικά κινητικότητας. Ένα φυσικό δόντι σε ένα υγιές περιοδόντιο κινείται 50 με 200 μm. Ένα εμφύτευμα μπορεί να κινηθεί μόνο 10 μm, το οποίο αποδίδεται στην ελαστικότητα του οστού. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια σύνδεση μπορεί να είναι η εμβύθιση του φυσικού δοντιού, το χαλάρωμα της βίδας, ο τερηδονισμός και η απώλεια των συγκλεισιακών επαφών.

Μια εργασία των Reider και Parel (Int J Per Res Dent 1993) βρήκε ότι η συχνότητα εμφάνισης εμβύθισης του φυσικού δοντιού μίκραινε καθώς αύξανε η εμπειρία του επεμβαίνοντα. Σε εκείνους που είχαν κατασκευάσει 100 και πλέον προσθετικές αποκαταστάσεις με σύνδεση δοντιών-εμφυτευμάτων η συχνότητα εμβύθισης ήταν περίπου 3 % σε αντίθεση με το 40 % εμβύθισης σε αυτούς που είχαν κατασκευάσει λιγότερες από 10. Περίπου το μισό των περιστατικών εμβύθισης αφορούσε ασθενείς με τεκμηριωμένη παραλειτουργική έξη, ειδικά βρουξισμό. Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η εμβύθιση μπορεί να αποφευχθεί με προσεκτική επιλογή του περιστατικού και του σχεδίου θεραπείας. Βέβαια σε αυτήν την εργασία από τους 110 επιλεγμένους ιατρούς απάντησαν 45 και το δείγμα θεωρείται μικρό. Έτσι μια νέα έρευνα διεξήχθηκε το 1998 από τους Garcia και Oesterle (JOMI) στην οποία ανταποκρίθηκαν 775 (από τους 2384) ερωτηθέντες οδοντίατροι με ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως θα δούμε στην συνέχεια:

 • Έχετε ασθενείς με προσθετικές επί φυσικών δοντιών και εμφυτευμάτων; ΝΑΙ 83%
 • Έχετε παρατηρήσει φαινόμενα εμβύθισης των φυσικών δοντιών; ΝΑΙ 44%
 • Τι τύπο σύνδεσης χρησιμοποιήσατε; 44% μη άκαμπτη, 35% άκαμπτη

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης εντόπισαν το πρόβλημα εμβύθισης στο 3.5 % των περιστατικών.

Το συμπέρασμα που έβγαλα από την προσωπική μου μελέτη είναι ότι μπορούμε να συνδέσουμε φυσικά δόντια και εμφυτεύματα αν αυτό δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το μόνο εμπόδιο που εγώ βλέπω είναι το κόστος της τοποθέτησης ενός μεγαλύτερου αριθμού εμφυτευμάτων, άντε και η μικρή εμπειρία ή ο δισταγμός του γιατρού για επεμβάσεις με χρήση αυξητικών τεχνικών του οστού (ανύψωση ιγμορείου κλπ). Άλλωστε από την στιγμή που παίρνουμε το ρίσκο και βάζουμε εμφυτεύματα και καλά κάνουμε, νομίζω ότι στατιστικά δεν είναι αποτρεπτική η σύνδεση δοντιών και εμφυτευμάτων.

Advertisements

Single Post Navigation

6 thoughts on “Είναι δυνατή η σύνδεση φυσικών δοντιών και εμφυτευμάτων;

 1. Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ on said:

  Προσωπικά δε το έχω δοκιμάσει ποτέ στο ιατρείο αλλά αυτό που δε μπορώ να καταλάβω επακριβώς είναι με ποιο μηχανισμό η διαφορά της κινητικότητας δοντιού και εμφυτεύματος προκαλεί εμβύθιση και όχι κάποια άλλη μετακίνηση του δοντιού(π.χ παρειογλωσσική σε βρουξιστές).

 2. Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ on said:

  Υπάρχει βιβλιογραφία για τον παραπάνω μηχανισμό εμβύθισης ή μόνο κλινική παρατήρηση?

 3. Dabarakis on said:

  Δημήτρη να δώ την βιβλιογραφία που συμβουλεύτηκα για το παραπάνω άρθρο και θα σε ενημερώσω προσωπικά με e-mail. Ευχαριστώ

 4. Εύα Ζαντιώτου on said:

  Ως νέα συνάδελφος Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να σας συγχαρώ για το εγχείρημά σας και να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές, πληροφορίες και σχόλιά σας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να στείλετε και σε εμένα τη βιβλιογραφία που συμβουλευτήκατε για το άρθρο. Ευχαριστώ πολύ.

 5. Ψάλτης Νίκος on said:

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν στην παραπάνω έρευνα υπήρχε διαχωρισμός των ακίνητων προσθετικών με περισσότερα επιεμφυτεματικά στηρίγματα από τα φυσικά δόντια. Ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: