Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Με αφορμή την γενική συνέλευση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (6/10/2008) σχετικά με τις νέες εξελίξεις στον χώρο της Υγείας. Η ομιλία μου

Πρώτα η ενημέρωση…

Σχέδιο νέου Π.Δ., το οποίο θα αντικαταστήσει το Π.Δ. 84/2001, για τη λειτουργία των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κατέθεσε για τελική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος.

Αφορμή για το νέο Π.Δ. έδωσε η απόφαση του Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την οποία το Π.Δ. 84/2001 (του Αλ. Παπαδόπουλου) δεν ήταν νόμιμο, αφού ο Ν. 1565/92 δεν έδινε εξουσιοδότηση στον Υπουργό να τροποποιήσει το εμπορικό δίκαιο.

Στις 5/8/2008 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε σε διάσκεψή της, κεκλεισμένων των θυρών ως νόμιμο και συνταγματικό, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του κ. Αβραμόπουλου.

Με το νέο Π.Δ.:

1.       Καταργούνται οι ιατρικές εταιρείες του Π.Δ. 84 και νομιμοποιείται να ασκεί ιατρικό έργο οποιαδήποτε εταιρεία περιλαμβάνει στο σκοπό της την παροχή ιατρικών ή οδοντιατρικών υπηρεσιών.

2.       Καταργείται η υποχρέωση να είναι γιατρός ο κάτοχος του 51% των μετοχών των εταιρειών που παρέχουν Π.Φ.Υ.

3.       Επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστημάτων χωρίς κανένα περιορισμό εκτός από την υποχρέωση αδειοδότησής τους.

4.       Καθιερώνεται η υποχρεωτική συμμετοχή σε προγράμματα εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου.

5.       Καθιερώνεται ότι οι φορείς Π.Φ.Υ. λειτουργούν υποχρεωτικά σε χώρους με χρήση γης γραφείου και απαγορεύεται η λειτουργία σε χώρο που χρησιμοποιείται και για κατοικία.

6.       Επιτρέπεται να λειτουργεί φορέας Π.Φ.Υ. μέχρι και 60 ημέρες χωρίς την παρουσία επιστημονικά υπεύθυνου.

7.       Νομιμοποιούνται τα εργαστήρια που εκτελούν εξετάσεις για λογαριασμό άλλων (φασόν).

8.       Καθιερώνεται μια σειρά διοικητικών προστίμων, το ύψος των οποίων είναι εξοντωτικό για τους μικρομεσαίους φορείς.

Γενικά το νέο Π.Δ., που προωθήθηκε εν κρυπτώ μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενισχύει τα οικονομικά συμφέροντα μιας μικρής ομάδας ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και ουσιαστικά καταργεί το νόμο 1565/1939 περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος.  Το τελευταίο αυτό γεγονός δίνει βάσιμες ελπίδες ότι το Π.Δ. θα ακυρωθεί μετά από σχετικές προσφυγές στα Ελληνικά ή τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Και τώρα η άποψη μου…

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο οδοντιατρικός κλάδος βρίσκεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές που μας εκπροσωπούν όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις, που πέρασαν μέσα από την κρατική μηχανή είτε σαν υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι υπουργών, περιφερειάρχες υγείας κτλ τι πρόσφεραν στον κλάδο μας. Δεν έχω τίποτα με τα πρόσωπα, με τους συμπαθείς συναδέλφους, αλλά αυτή η χρόνια αναποτελεσματικότητα για να μην πω το πισωγύρισμα, πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Προσπαθώ να βρω κάτι που πετύχαμε σαν κλάδος τα τελευταία 15 χρόνια από την κατάθεση του τιμολογίου με τις εξευτελιστικές τιμές του δημοσίου το 1993, και διαπιστώνω ότι μόνο μέτρα που μας βάζουν διαρκώς στην γωνία συνεχώς εξαγγέλλονται.

Κοιτάζω στην συνέχεια τον χώρο μας και βλέπω να κυριαρχεί μια μιζέρια που νομίζω πως κάνει όλους αυτούς που παίρνουν αποφάσεις καθοριστικές να βεβαιώνονται πως αυτή η αντιμετώπιση είναι η μόνη που μας αξίζει. Οι εξελίξεις όμως έρχονται να αποδείξουν ότι αν σαν κλάδος δεν δούμε μπροστά, δεν ανοίξουμε τα φτερά μας θα καταντήσουμε τελικά υπάλληλοι όλων αυτών που μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται για το αύριο. Το σχέδιο του νέου Π.Δ πρέπει όχι να μας οδηγήσει σε μια καταγγελτική λογική αλλά να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις. Πρέπει επιτέλους να δούμε τα σημεία των καιρών, την νέα εποχή που ανατέλλει στην οποία καλούμαστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό λόγο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι:

 1. Είτε το θέλουμε είτε όχι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι και αυτή ένα προϊόν (δεν μου αρέσει η λέξη εμπόρευμα) το οποίο μπορεί να παρέχεται σε μεγάλους, αναβαθμισμένους χώρους, με υψηλής ποιότητας υλικοτεχνική υποδομή. Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας, των laser, της υπολογιστικής τομογραφίας, κάνει πλέον τις επενδύσεις στον χώρο του οδοντιατρείου υπόθεση που δύσκολα θα σηκώνει πλέον ένας νέος συνάδελφος μόνος του. Αρά θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στους συναδέλφους μας να επενδύσουν στο μέλλον, γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι πλέον περισσότερο σκληρός.
 2. Είτε το θέλουμε είτε όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες γνώσεις, τις ίδιες ικανότητες ή δεξιότητες ή ειδικότητες. Κάποιοι έχουν επενδύσει στις γνώσεις τους με μεταπτυχιακές σπουδές, άλλοι έχουν επενδύσει σε εξοπλισμό κάνοντας μεγάλα ιατρεία. Ποια είναι η λογική μας; Η λογική της δαιμονοποίησης, της καταδίωξης καθένα που θέλει να μεγαλώσει το ιατρείο του. Καταντάει γελοίο να βλέπω συναδέλφους να καταγγέλλουν και δυστυχώς μερικές φορές ανώνυμα όλους αυτούς που έκαναν το έγκλημα να επενδύσουν στην δουλειά τους. Δεν μας ενοχλεί που οι οδοντίατροι γίνονται εργολάβοι οικοδομών, δάσκαλοι κέντρων ελευθέρων σπουδών, ή καθηγητές σε τεχνικά λύκεια για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Δεν μας ενοχλεί η κακή άσκηση της οδοντιατρικής, η αντιποίηση επαγγέλματος από τους οδοντοτεχνίτες, η είσοδος στον χώρο μας ανθρώπων της νύχτας. Μας ενοχλεί ο υγιής συνάδελφος που θέλει να ζήσει από την οδοντιατρική ανεβάζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών του και δίνοντας νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να τους κάνουμε όλους μικρούς σαν και εμάς αντί να βάλουμε έναν στόχο να γίνουμε εμείς μεγάλοι.
 3. Αυτό αγαπητοί συνάδελφοι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. Έρχεται η ίδια η ζωή και το ανατρέπει. Δεν διδαχτήκαμε τίποτα από το παρελθόν. Λειτουργούμε σαν κλάδος με την λογική σοβιετοποίησης του κλάδου. Θυμάστε πως πήραμε πίσω τις κατώτατες τιμές μετά την παρέμβαση της επιτροπής ανταγωνισμού. Ήταν λάθος η λογική τους. Στην οικονομία της αγοράς, ο ανταγωνισμός ποιότητας εργασίας-τιμής  δεν μπορεί να μπει σε καλούπια. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι ίδιοι, γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Ας βάλουμε  έναν στόχο να γίνουμε καλύτεροι από το μετράμε ποιος έχει την πιο μεγάλη ταμπέλα. Ας πάψουμε να ασχολούμαστε με το ιατρείο του άλλου και ας κάνουμε καλύτερο το δικό μας. Ας καταλάβουμε ότι η μόνη μας ελπίδα να επιβιώσουμε στον ανταγωνισμό είναι να είμαστε ποιοτικοί και αξιόπιστοι. Ας μπούμε στο παιχνίδι και να κάνουμε εμείς αυτό που πάνε να μας περάσουν οι ιδιώτες. Διαφορετικά θα είμαστε μονίμως καταγγέλοντες και καταγελώμενοι.

Διαβάστε επίσης τον θάνατο του εμποράκου…

https://implantnet.wordpress.com/2008/08/09/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83/

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Με αφορμή την γενική συνέλευση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (6/10/2008) σχετικά με τις νέες εξελίξεις στον χώρο της Υγείας. Η ομιλία μου

 1. Φίλε Νίκο, δεν έχεις άδικο σ’αυτά που λες. Όντως υπάρχει μια καχυποψία σε κάθε τι καινούργιο από τους συναδέλφους. Άλλωστε στην Ελλάδα πάντα ισχύει το «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα».
  Όμως μέσα σ’όλα δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε στην χωρίς συμμετοχή οδοντιάτρου (εννοώ μετοχικά) σύσταση εταιρειών. Και φυσικά με κάποιο τρόπο να υπάρξει έλεγχος για «αχυρανθρώπους-οδοντίατρους». Κατά τ’άλλα σίγουρα τα μικρά μπακάλικα-οδοντιατρεία αργά ή γρήγορα θα έχουν προβλήματα. Οι οδοντίατροι οφείλουν να ξυπνήσουν από το λήθαργό τους και να δουν μπροστά, χωρίς όμως να απεμπολήσουν το δικαίωμα του να κρατούν αυτοί τις εξελίξεις στα χέρια τους.
  Όσο για τους συνδικαλιστές μας, άστα να πάνε! Δες την αφίσα της ομοσπονδίας και θα καταλάβεις!
  Μόνο συγνώμη για την απεργία δεν ζητάνε! Και βέβαια ξέρεις πόσοι θα απεργήσουν έτσι;
  Πάντως χαίρομαι που υπάρχει κινητικότητα έστω και έτσι…
  Να’σαι καλά….

 2. implantnet on said:

  Αγαπητέ Γιάννη,
  Προσυπογράφω τα όσα λες. Νομίζω οτι η αγωνία μας για το μέλλον του κλάδου είναι κοινή. Με αφορμή την ΓΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τα όσα εκτυλίχτηκαν εκεί, θα ανεβάσω το άρθρο το Σάββατο «Ο Καράς και ο
  φουκαράς (οδοντίατρος)». Θα περιμένω το νέο σου σχόλιο .

 3. Δ ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ on said:

  ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΙΛΑΩ…Η ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑ.ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ [ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ].ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ[ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ] ΤΟΤΕ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΙΓΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ……ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ.ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ?ΕΜΕΙΣ ?ΠΩΣ? ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ?ΜΕ ΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ….ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ?ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΜΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ[ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥ]ΝΙΚΟ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ .ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 4. implantnet on said:

  Σε ευχαριστώ. Συμφωνώ απόλυτα. Τουλάχιστον κάτι γίνεται όταν τα θέματα αυτά προβάλλονται.

  διάβασε την συνέχεια που έχω στο θέμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: