Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Κατευθυντήριες γραμμές στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων (Academy of osseointegration)

 • Καταγραφή του πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενή. Κατανόηση της ιδιαιτερότητας αυτού.
 • Πλήρης ενδοστοματική-εξωστοματική εξέταση. Λεπτομερής εκτίμηση της κατάστασης των δοντιών, των αποκαταστάσεων, των περιοδοντικών ιστών, του βλεννογόνου του στόματος, των φατνιακών αποφύσεων, της αισθητικής.
 • Μελέτη του τύπου της σύγκλεισης και πως αυτή επηρεάζει την προτεινόμενη αντιμετώπιση.
 • Πρόγνωση της υπάρχουσας οδοντοφυΐας.
 • Επικοινωνία με τον ασθενή προφορικά ή γραπτά για τα ευρήματα της εξέτασης, την διάγνωση και τις επιλογές θεραπείας που υπάρχουν.
 • Δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας που να προβλέπει την προσθήκη δοντιών σε συνάρτηση με τις προσδοκίες του ασθενή όσον αφορά τις αισθητικές, λειτουργικές, ψυχολογικές απαιτήσεις του αλλά και την οικονομική του δυνατότητα. Ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα σε κινητές και ακίνητες εργασίες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.
 • Υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και τεχνικές τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Είναι σημαντικό να γίνει η κατάλληλη επιλογή θεραπευτικής προσέγγισης, ώστε τα εμφυτεύματα να μπουν και να αποκατασταθούν στον κατάλληλο χρόνο.
 • Έγγραφη συγκατάθεση του ασθενή όπου αποδέχεται το σχέδιο θεραπείας αλλά και ότι έχει ενημερωθεί για τις πιθανές επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται.
 • Θεραπεία με διφωσφονικά: οι ασθενείς που λαμβάνουν ενδοφλεβίως διφωσφονικά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν οστεονέκρωση των γνάθων μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Οι επιστημονικές εταιρείες όπως η American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons, δεν συστήνουν χειρουργική σε οστικές δομές στην στοματική κοιλότητα σε ασθενείς που έχουν λάβει ενδοφλέβια διφωσφονικά. Η διακοπή τους δεν ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο. Τα διφωσφονικά που λαμβάνονται από του στόματος έχουν μικρότερο κίνδυνο, ειδικά αν έχουν ληφτεί για λιγότερο από 3 χρόνια. Παρ’όλα αυτά οστεονέκρωση των γνάθων έχει αναφερθεί και από ασθενείς που λαμβάνουν για μικρό χρονικό διάστημα, και μικρή δόση διφωσφονικά από το στόμα. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους, αν και δεν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη.
 • Κάπνισμα: Έχει δυσμενείς επιδράσεις στην επιβίωση και την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Η επιρροή του είναι βαρύτερη σε περιοχές με αραιή δοκίδωση οστού.
 • Ιστορικό περιοδοντίτιδας: Έχει αρνητική επιρροή στα ποσοστά επιβίωσης σε μακρό χρονικό διάστημα.
 • Διαγνωστικά εργαλεία: διαγνωστικά εκμαγεία, απεικονιστικές τεχνικές, ακτινογραφικοί οδηγοί
 • Μετά την τοποθέτηση και πριν την προσθετική αποκατάσταση πρέπει να αξιολογηθούν: η ποιότητα, η ποσότητα, η υγεία των μαλακών και σκληρών ιστών, η σταθερότητα του εμφυτεύματος, η θέση και η επιλογή του κατάλληλου διαβλεννογόνιου, η σύγκλειση, η στοματική υγιεινή. Επίσης η μέθοδος αποκάλυψης των εμφυτευμάτων, ο χρόνος της φόρτισης, ο τρόπος της φόρτισης, το μέγεθος της δύναμης φόρτισης, το υλικό της προσθετικής αποκατάστασης, ο τύπος της σύγκλεισης, η συγκράτηση της αποκατάστασης (συγκολλούμενη ή κοχλιούμενη, προσωρινή ή μόνιμη συγκόλληση) και η πιθανότητα χρήσης ναρθήκων προστασίας της σύγκλεισης.
 • Στην πορεία παρακολούθησης του ασθενή πρέπει να εκτιμηθούν: η κατάσταση της στοματικής υγιεινής, η κλινική εικόνα των περιεμφυτευματικών ιστών, ύπαρξη πόνου, προοδευτική απώλεια οστού, περιεμφυτευματική ακτινοδιαύγαση, νευροπάθεια/παραισθησία, μη ελεγχόμενη φλεγμονή, βάθος μύλευσης, κατάγματα ή χαλάρωση προσθετικών εξαρτημάτων, σταθερότητα της προσθετικής αποκατάστασης, κάταγμα εμφυτεύματος.
Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: