Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Απορρόφηση των μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται για οστική αναγέννηση με σκοπό την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Η αγορά κατακλύζεται σήμερα από μια πλειάδα υλικών για οστική αναγέννηση. Αυτή είναι απαραίτητη είτε για την διατήρηση του οστού πριν την τοποθέτηση ή σε περίπτωση που υπάρχουν αποκαλυμμένες σπείρες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Τα μοσχευματικά υλικά που είναι σήμερα διαθέσιμα εμπίπτουν στις κατηγορίες των αυτογενών μοσχευμάτων (από τον ίδιο ασθενή), των αλλογενών (από το ίδιο είδος), των ξενογενών (από άλλο είδος) και των αλλοπλαστικών (συνθετικά υλικά). Παρά το γεγονός ότι το αυτογενές μόσχευμα είναι η λεγόμενη «χρυσή σταθερά» η συγκομιδή του δεν είναι πάντα εφικτή, και έτσι οδηγούμαστε στα υπόλοιπα.

Οι κατασκευαστές και προμηθευτές όλων των άλλων υλικών ισχυρίζονται ότι τα δικά τους μοσχευματικά υλικά αναδιοργανώνονται με τον ίδιο τρόπο με το αυτογενές οστούν, και άλλοι καυχώνται ότι τα δικά τους είναι μη απορροφήσιμα. Εκείνο που οπωσδήποτε χρειάζεται είναι να είναι τουλάχιστον οστεοκαθοδηγητικά (osteoconductive).

Υπάρχει γενικά μια διαφωνία για το σε ποια έκταση τα υλικά HA (hydroxyapatite) αληθινά υφίστανται οστεοκλαστική αναδιοργάνωση in vivo. Φαίνεται ότι η απορρόφηση τους εξαρτάται από παράγοντες όπως η διάλυση του υλικού  και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του ΗΑ όπως αυτός σχηματίζεται, οι οποίες με την σειρά τους εξαρτώνται από την θερμοκρασία τήξης. Η βασική πηγή του ξενογενούς ΗΑ είναι το βόειο οστούν . Τα δύο περισσότερο γνωστά προϊόντα στην κατηγορία αυτή είναι το Osteograf/N και το Bio-Oss, τα οποία διαφέρουν πρωταρχικά στην μέθοδο επεξεργασίας τους από την πηγή που είναι το βόειο οστούν. Το Osteograf/N παρασκευάζεται σε υψηλή θερμοκρασία, μια μη χημική διαδικασία που περιλαμβάνει τήξη, ενώ το Bio-Oss παρασκευάζεται σε χαμηλή θερμοκρασία με χημικά μέσα. Και τα δύο υλικά περιγράφονται ως «ανόργανα».

Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη (In Vitro Osteoclast Resorption of Bone Substitute Biomaterials Used for Implant Site Augmentation: A Pilot Study. James C. Taylor, Sheldon E. Cuff, James P. L. Leger,

Amani Morra, Gail I. Anderson. INT J ORAL MAXILLOFAC IMPLANTS 2002;17:321-330) συγκρίνεται η συμπεριφορά απορρόφησης 10 διαφορετικών υποκατάστατων οστού που χρησιμοποιούνται στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, αλλά και τα επιφανειακά τους χαρακτηριστικά. Τα υλικά που εξετάστηκαν ήταν:

1. Bovine cortical bone slices (as positive control) (prepared in-house from fresh-frozen bovine radii)

2. Freeze-dried human rib block (University of Miami Tissue Bank, Miami, FL)

3. Demineralized freeze-dried human cancellous bone particulate (LifeNet Tissue Services, Virginia Beach, VA)

4. Deproteinated bovine cancellous and cortical bone block and particulate («B») (Bio-Oss, Osteohealth)

5. Deproteinated bovine bone particulate («N») (Osteograf/N-700, Dentsply CeraMed Dental)

6. Synthetic HA particulate («C») (Calcitek, SulzerMedica, Houston, TX)

7. Synthetic HA particulate («P») (Osteograf/P, Dentsply CeraMed Dental)

8. HA cement (BoneSource, Howmedica Leibinger, Dallas, TX)

9. Coated silica glass particulate (Perioglas, Block Drug, Jersey City, NJ)

10. Coated acrylic particulate (Bioplant HTR, Septodont, New Castle, DE)

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν ότι:

Τα συνθετικά υλικά ΗΑ δεν υφίστανται την οστεοκλαστική διάλυση στην ίδια έκταση με τα βόειας προέλευσης υλικά. Στην επιφάνεια των υλικών ΗΑ υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου που παίζει ανασταλτικό ρόλο στην διαφοροποίηση και λειτουργία των οστεοκλαστών. Παρ’όλα αυτά η κλινική πράξη από την εφαρμογή όλων αυτών των υλικών δείχνει την επιτυχημένη χρήση τους σε μια σειρά από οστεογενητικές διεργασίες.

Μια σειρά από μελέτες αποδεικνύουν ότι ούτε η χρήση μη αυτογενών υλικών ούτε η χρήση των χειρουργικών τεχνικών σταδιοποίησης επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων αλλά εκείνο το οποίο προτείνεται είναι όταν χρησιμοποιούνται μη αυτογενή οστικά υποκατάστατα να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την επαφή ζωτικού οστού (vital bone contact) πάνω στο εμφύτευμα.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: