Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Επιλογή του κατάλληλου τύπου μοσχεύματος για την διατήρηση του μετεξακτικού φατνίου

Η επιτυχής τοποθέτηση και επιβίωση των εμφυτευμάτων στα μετεξακτικά φατνία που έχουν δεχθεί κάποιο είδος μοσχεύματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ενσωμάτωση/απορρόφηση του μοσχεύματος και δημιουργία νέου ώριμου οστού ικανού να εξασφαλίσει την οστεοενσωμάτωση.
Υπάρχουν ιστομορφομετρικές μελέτες πο δείχνουν ότι το τοποθετηθέν μόσχευμα(ανόργανο ξενομόσχευμα) έχει απορροφηθεί πλήρως και έχει αντικατασταθεί από ώριμο οστούν. Η απορρόφηση ή μη του μοσχεύματος εξαρτάται από το είδος αυτού. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε ένα κεραμικό μόσχευμα,π.χ. υδροξυαπατίτη ο οποίος έχει προκύψει με την διαδικασία sintering(θέρμανση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία,συνήθως 1100 βαθμούς κελσίου), τότε αυτός δεν θα απορροφηθεί και το φατνίο είναι “ακατάλληλο” για τοποθέτηση μοσχεύματος.Προκύπτει αυτό που ο συνάδελφος ονόμασε ως “μπετόν αρμέ”. Αυτό το είδος μοσχεύματος είναι κατάλληλο για αποκατάσταση του όγκου φατνιακής ακκρολοφίας ή ακόμη και ενός φατνίου, όταν όμως δεν πρόκειται να γίνει τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο μέλλον.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η επιλογή ενός τύπου μοσχεύματος για διατήρηση του όγκου ενός μετεξακτικού φατνίου με σκοπό την τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.
Τέτοια μοσχεύματα είναι το ανόργανο ξεμομόσχευμα(βόειο,ίππειο,χοίρειο) με ή άνευ κολλαγόνου,το αυτομόσχευμα(είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την χειρουργική και το έχουν χρησιμοποιήσει,θα συμφωνήσουν ότι αυτό απορροφάται πολύ γρήγορα γι’αυτό προτείνεται η χρήση του με προσθήκη ενός ξενομοσχεύματος ή ενός αλλοπλαστικού οστικού υποκαταστάτου(β-τριφωσφορικό ασβέστιο,διφασικό φωσφορικό ασβέστιο(DCP),ημιένυδρο θειικό ασβέστιο).Η αποτελεσματικότητα των βιοενεργών υάλων αμφισβητείατια από πολούς ερευνητές.
Άλλοι τύποι είναι το ανόργανο ξηρανθέν με ψύξη ανθρώπινο οστούν,η αφαλατωμένη ξηρανθείασα με ψύξη ανθρώπινη οστική μήτρα ή συνδυασμός των προηγουμένων.
Τελευταία δοκιμάζεται σπόγγος κολλαγόνου εμπλουτισμένος με ανασυνδυασμένη ανθρώπινη οστική μορφογενητική πρωτείνη-2(rh-BMP-2)με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Προσοχή! Σχετικά με αυτή,πρόσφατα το FDA εξέδωσε ανακοίνωση(περασμένο Ιούλιο) προειδοποιώντας, ότι έχει λάβει αναφορές επικίνδυνων για τη ζωή επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρήση του προιόντος(INFUSE,MedTronic Sofamor) σε επεμβάσεις στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η υπηρεσία είπε ότι έλαβε 38 αναφορές παρενεργειών τα τελευταία τέσσερα χρόνια,που αφορούν κυρίως οίδημα του αυχένα και των ιστών του λαιμού,που οδήγησαν σε συμπίεση των αεραγωγών και άλλων δομών του αυχένα. Οι ασθενείς ανέφεραν δυσκολία κατάποσης, αναπνοής και ομιλίας. Κάποιοι χρειάσθηκαν άμεση παροχή πρώτων βοηθειών,περιλαμβάνοντας τραχειοτομία και τοποθέτηση σωλήνων διατροφής, καθώς επίσης δεύτερη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με αναφορές αρχείου του FDA.

Η επιτυχής ή μη διατήρηση του όγκου του μετεξακτικού φατνίου και η καταλληλότητα του δημιουργηθέντος οστού για τοποθέτηση εμφυτεύματος,εξαρτάται από τον τύπο του επιλεγέντος μοσχεύματος και αυτό σχετίζεται με την συνεχή επιστημονική μας ενημέρωση και επάρκεια.

Ματθαίος Γ. Παπακυρίτσης

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: