Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Κλειστή ανύψωση ιγμορείου. Βασικές αρχές


Αν και οι διαδικασίες της ανοικτής ανύψωσης του ιγμορείου (δημιουργία παράθυρου)  με ή χωρίς αυτογενές οστούν έχει αποδειχτεί ότι οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις του όγκου του οστού σε μασητικοακρορριζικό επίπεδο στην ατροφική οπίσθια άνω γνάθο, τέτοιες θεραπείες απαιτούν σημαντική αφιέρωση σε χρόνο και έξοδα. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος της θεραπείας και η οικονομική επιβάρυνση του ασθενή και να μειωθεί η ενόχληση του ασθενή, ο Summers εισήγαγε τις τεχνικές με οστετόμους με ή χωρίς την προσθήκη προσθέτων υλικών για την ακρροριζική μετατόπιση της μεμβράνης του ιγμορείου ώστε να υπάρχει ο χώρος για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Η χρήση των οστεοτόμων για την ακρορριζική μετατόπιση του εδάφους του ιγμορίου γενικά γίνεται με 1 ή 2 τρόπους. Μία προσέγγιση χρησιμοποιεί τον στενό οστεοτόμο για την συμπίεση του οστού, την ανύψωση του εδάφους του ιγμορίου και την δημιουργία του αρχικού διαδρόμου πρόσβασης για τους ευρύτερους οστεοτόμους που ακολουθούν. Όταν σημαντικό φατνιακό οστούν μένει μασητικά από το έδαφος του ιγμορίου σημαντική ποσότητα δύναμης πρέπει να εφαρμοστεί για να συμπιέσει το υπολειπόμενο φατνιακό οστούν.

Επιλογή ασθενών

Ασθενείς ακατάλληλοι για θεραπεία αυξητική

1.    Παρουσία μη ελεγχόμενου διαβήτη, νόσου του ανοσοποιητικού, ή άλλων συστηματικών καταστάσεων

2.    Ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής ή του αυχένα 112 μήνες πριν την προτεινόμενη θεραπεία

3.    Χημειοθεραπεία 12 μήνες πριν την προτεινόμενη θεραπεία

4.    Μη ελεγχόμενη περιοδοντική νόσος ή απροθυμία του ασθενή να υποστεί την απαιτούμενη περιοδοντική θεραπεία γύρω από τα εναπομείναντα δόντια

5.    Ενεργός ιγμορίτιδα ή ιστορικό χρόνιων φλεγμονών του ιγμορίου

6.    Κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ή περισσότερο

7.    Απροθυμία αφιέρωσης μεγάλης διάρκειας προγράμματος συντήρησης

Χειρουργική τεχνική

Γίνεται τομή στο μέσο της κορυφής της φατνιακής απόφυσης στην δέκτρια περιοχή για τη τοποθέτηση εμφυτεύματος και κάθετες απελευθερωτικές τομές εγγύς και άπω παρειακά και γλωσσικά. Αποκόλληση του βλεννογονοπεριόστεου παρειακά και υπερώια. Μια εγγλυφίδα trephine με διαβαθμίσεις διαμέτρου 3 mm χρησιμοποιείται στην κορυφή της φατνιακής ακρολοφίας στην περιοχή τοποθέτησης του εμφυτεύματος, για την προετοιμασία της θέσης 1 με 2 mm από την μεμβράνη του ιγμορίου με μια μέγιστη ταχύτητα 500 rpm. Ενας διαβαθμισμένος οστεοτόμος επιλέγεται ώστε να ανταποκρίνεται στην διάμετρο της trephine. O οστεοτόμος χρησιμοποιείται σαν ξυλόσφυρο για να σπρώξει προς τα μέσα τον πυρήνα οστού από την trephine.

Μετεγχειρητική αντιμετώπιση

Πλύσεις χλωρεξιδίνης 2 φορές την μέρα για 21 μέρες (amoxicillin 500 mg Χ 4 φορές ημερησίως) (ευαίσθητοι ασθενείς στην πενικιλλίνη erythromycin 400 mg Χ 3 φορές ημερησίως). Δεν επιτρέπεται στους ασθενείς να φορέσουν τις προσθετικές τους αποκαταστάσεις μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων 10 με 12 μέρες μετεγχειρητικά. Στους ασθενείς δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν με τις αποκαταστάσεις τους σε όλη την φάση της αναγέννησης.

Η τεχνική που παρουσιάζεται προσφέρει έναν αριθμό από πλεονεκτήματα. Όταν 4 με 5 mm φατνιακού οστού παραμένει μασητικά από το έδαφος του ιγμορίου η χρήση trephine και οστεοτόμου είναι λιγότερο τραυματική για τον ασθενή σε μια προσπάθεια να πακτωθούν τα 4 με 5 mm οστού και να ανυψωθεί το έδαφος του ιγμορίου. Τα ποσοστά επιτυχίας με την μέθοδο είναι γύρω στο 95 %. Εντούτοις, με 4 mm ή λιγότερο φατνιακού οστού είναι 85,7 %. Η διαφορά οφείλεται το μήκος του τοποθετούμενου εμφυτεύματος.

Όταν είναι επιθυμητή η ταυτόχρονη ανύψωση και τοποθέτηση εμφυτεύματος ο  χρησιμοποιούμε τον τύπο 2χ-2 σαν το μέγιστο του μεγέθους του εμφυτεύματος όπου χ η διάσταση του υπολειματικού φατνιακού οστού μασητικά του ιγμορίου. Για παράδειγμα αν έχουμε 5 mm οστού το μέγιστο μήκος εμφυτεύματος είναι 8 mm.

Θα επανέλθω αύριο με περισσότερα πάνω στο θέμα

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: