Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Μοσχευματικά βιο-υλικά για οστική αναγέννηση. Μερικά συμπεράσματα

Τα διάφορα υλικά μοσχευμάτων είναι γνωστό ότι ενθαρρύνουν τον σχηματισμό νέου οστού με διαφορετικούς τρόπους. Το αυτογενές οστούν, που αποκαλείται «χρυσή σταθερά» (gold standard) μπορεί να εισάγει τον σχηματισμό οστού μέσω της οστεογένεσης, ενώ το αλλογενές οστούν λέγεται ότι είναι οστεοεπαγωγικό (osteoinductive). Τα ξενομοσχεύματα όπως το βόειο ανόργανο άλας οστού και ο βιοενεργός ύαλος όπως το Biogran (Implant Innovations) και το Perioglas λέγεται ότι ενθαρρύνουν την εναπόθεση νέου οστού με οστεοκαθοδήγηση (osteoconduction) ή οστεοπαραγωγή (osteoproduction) και μπορεί να εργαστεί μόνο στην παρουσία διαφοροποιημένων οστεοβλαστών. Η χρήση αυτών των τελευταίων υλικών έχει βρει αυξημένη προτίμηση από τους χειρουργούς για την επανόρθωση περιοδοντικών και οδοντοφατνιακών ελλειμμάτων. Εντούτοις, μέχρι σήμερα στην πλειονότητα των μελετών σε ανθρώπους έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο κλινικές παράμετροι όπως το βάθος του θυλάκου και η ακτινογραφική εικόνα για να εκτιμηθεί η επιτυχία στην ενσωμάτωση του μοσχεύματος, ενώ η ιστολογική μελέτη είναι σπάνια με μόνο περιορισμένους αριθμούς που παρουσιάζονται σε ορισμένες αναφορές. (Skogland et al. COIR 1997, Nevins  et al. Int J Periodontics Restorative Dent 2000)

Στις περιπτώσεις εξαγωγών, τοποθέτησης του μοσχεύματος και χειρουργικής για τοποθέτηση εμφυτευμάτων χορηγείται αντιβιοτική προφύλαξη με πρωτόκολλο 3 gr amoxicillin 1 ώρα πριν την επέμβαση και μετά 250 mgr 3 φορές την ημέρα για 5 μέρες μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς ξεπλένουν με χλωρεξιδίνη 0.2 % για 1 λεπτό προεγχειρητικά και στην συνέχεια 2 φορές την ημέρα για 1 λεπτό για 1 βδομάδα μετά την επέμβαση.

Τα φατνία ή τα οστικά ελλείμματα απορυπαίνονται ολοκληρωτικά με κοχλιάρια και ακολουθεί η διάτρηση του μυελού του οστού του φλοιού φατνίου με στρόγγυλη εγγλυφίδα με καταιονισμό ορού. Η δημιουργία  αιμάσουσας οστικής επιφάνεια θεωρείται ουσιαστική προϋπόθεση για την τοποθέτηση του μοσχεύματος. Τα ελλείμματα στην συνέχεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με Perioglas ή Biogran.

Όταν από την διάτρηση του μυελού του οστού μπορεί να συλλεχτεί οστούν αυτό αναμιγνύεται με το μόσχευμα. Όταν λείπει το παρειακό πέταλο χρησιμοποιούνται μεμβράνες.

O χρόνος μεταξύ οστικής αύξησης και τοποθέτησης του εμφυτεύματος κυμαίνεται από 3 έως 11 μήνες με μέσο όρο τους 6 μήνες. Η ενσωμάτωση του μοσχεύματος εκτιμάται υποκειμενικά πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος συγκρίνοντας την ακτινοσκιερότητα του μοσχεύματος και την δοκίδωση της περιοχής του μοσχεύματος από ενδοστοματικές ακτινογραφίες που λαμβάνονται περίπου 1 μήνα μετά την τοποθέτηση του μοσχεύματος.

Μετά από μια φάση 3 έως 6 μηνών οστεοενσωμάτωσης όλα τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο και αποκαθίστανται προσθετικά.

Από μελέτες που έχουν γίνει με τοποθέτηση βιοενεργών ύαλων, μόνο σε παρασκευάσματα ζώων έχουν με σταθερότητα αποδειχτεί αναμενόμενα αποτελέσματα με τον σχηματισμό νέου οστού μέσα σε σχετικά σύντομους χρόνους επούλωσης σε αντίθεση με τα ευρήματα σε ανθρώπους τα οποία δείχνουν ότι ο σχηματισμός νέου οστού εντός του μοσχεύματος δεν μπορεί να φανεί ιστολογικά μετά από λιγότερο από 6 μήνες επούλωσης. Μέχρι τώρα είναι δύσκολο να παρουσιαστούν παρόμοια ευρήματα σε ανθρώπινο υλικό από την στιγμή που η πλειονότητα των μελετών που χρησιμοποιούν βιοενεργό ύαλο εκθέτουν την επιτυχία σε κλινικό παρά σε ιστολογικό επίπεδο. Αυτές ήταν οι διαπιστώσεις των Norton and Wilson στο Int J Oral Maxillofac Implants 17(2): 249-57,2002. Σήμερα όμως υπάρχουν αξιόπιστες εργασίες σε αυτό ακριβώς το θέμα. Μια από αυτές είναι η παρακάτω:

http://www.implant-net.gr/pdfs/26.pdf

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: