Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Κλινική εκτίμηση της χρήσης των μεμβρανών κολλαγόνου στην αντιμετώπιση οστικών ελλειμάτων γύρω από εμφυτεύματα

Δεν υπάρχουν στην βιβλιογραφία γνωστές αναφορές αναφορικά με το μέγεθος του ελλείμματος σαν μια οριστική ένδειξη για κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση (ΚΟΑ). Η χρήση μεμβράνης εμποδίζει την εισβολή στο έλλειμμα από τον γύρω μαλακό ιστό, προσφέρει προστασία και σταθεροποίηση στον θρόμβο του αίματος, όπως επίσης και στο υλικό πλήρωσης του ελλείμματος και δίνει στα οστικά κύτταρα χρόνο να πολλαπλασιαστούν για την αναγέννηση του οστού.

Οι μη αποροφήσιμες μεμβράνες ePTFE (GoreTex) έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από το ’80. Εντούτοις, αυτό το υλικό έχει 3 οριστικά μειονεκτήματα. Πρώτον, η έκθεση της μεμβράνης μετεγχειρητικά μπορεί να συμβεί και να βλάψει την όλη διαδικασία αναγέννησης. Δεύτερον, μια εκτεταμένη δεύτερη επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για την αφαίρεση της μεμβράνης. Τελικά όταν η μεμβράνη αφαιρείται μετά από 6 μήνες, το νέο οστούν μπορεί να αντιδράσει στην έκθεση με απορρόφηση.(Murphy, K. G. 1995. Int J Periodontics Restorative Dent )

Για την αποφυγή των μειονεκτημάτων των μη αποροφήσιμων μεμβρανών, οι αποροφήσιμες μεμβράνες έχουν εισαχθεί στην ΚΟΑ. Για να γίνει η οστική αναγέννηση, οι ακόλουθες προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιηθούν: βιοαπορροφησιμότητα, απουσία αντίδρασης ξένου σώματος, όχι κατάλοιπα μετά την διάσπαση και αποτελεσματική λειτουργία του φραγμού για 5 με 6 μήνες. (Mellonig, J. T. and R. G. Triplett 1993. Int J Periodontics Restorative Dent)

Τα 2 μειονεκτήματα της BioGide είναι η ανεπαρκής ικανότητά της να δημιουργήσει χώρο και η πιθανότητα αντιγονικής αντίδρασης.(Quteish, D. and A. E. Dolby 1991. J Periodontal Res)

Το πρόβλημα του χώρου μπορεί να λυθεί με την χρήση οστού ή υποκαταστάτων οστού. Ο ρυθμός διάσπασης του BioGide έχει ελεγχθεί σε πειραματικά μοντέλα και κυμαίνεται από μερικές μέρες με αρκετές εβδομάδες. Η μεμβράνη κολλαγόνου BioGide είναι απλή στην εφαρμογή της και γρήγορα παίρνει το υποκείμενων ιστών.

Το συνολικό ποσοστό οστικής αναγέννησης κυμαίνεται ανάμεσα στο 33,3 % και 100 %, 13 από τα 18 ελλείμματα έδειξαν 100 % αναγέννηση. Σημαντικό κέρδος σε οστούν (Μ.Ο. 87,5 % ) επιτεύχθηκε μετά από 16 με 32 βδομάδες.

Οι Zitzmann και συν. βρήκαν ότι οι μεμβράνες κολλαγόνου ήταν πολύ αποτελεσματικές στην θεραπεία των περιεμφυτευματικών ελλειμμάτων σε σύγκριση με τις ePTFE. (Zitzmann, N. U., R. Naef, et al. 1997 Int J Oral Maxillofac Implants)

Σε μια μελέτη, οι μεμβράνες σταθεροποιήθηκαν με καρφίδες και BioOss το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διατήρηση χώρου. Το μέσο κέρδος του οστού ήταν 92 % για την BioGide και 78 % για την ePTFE. Σε άλλες μελέτες η συνολική μείωση των περιεμφυτευματικών ελλειμμάτων κυμαίνετο από 82 με 93,6 %. Εντούτοις, όπου δεν εφαρμόστηκαν μεμβράνες πάνω στα ελλείμματα ένας μέσος όρος 3,5 % της εκτιθέμενης επιφάνειας του εμφυτεύματος καλύφτηκε από οστούν ενώ 75 % του ελλείμματος του εμφυτεύματος αναγεννήθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε μεμβράνη ePTFE. (Dahlin, C., U. Lekholm, et al. 1991 Int J Periodontics Restorative Dent)

H μεμβράνη κολλαγόνου από μόνη της δεν έχει την απαραίτητη ακαμπτότητα να διατηρήσει αρκετό χώρο κάτω από την μεμβράνη. Ετσι είναι επιθυμητή η χρήση ενός υλικού μοσχεύματος όταν χρησιμοποιούνται απορροφήσιμες μεμβράνες. Το αυτογενές οστούν είναι το ιδανικό υλικό προς χρήση στην αναγεννητική θεραπεία. Πιστεύεται ότι διαθέτει τόσο οστεοεπαγωγικές όσο και οστεοκαθοδηγητικές ιδιότητες. Και μπορεί να διατηρήσει χώρο κάτω από την μεμβράνη για την αναγέννηση του οστού και ενσωματώνεται με το προϋπάρχον οστούν.

Τα υποκατάστατα οστού χρησιμοποιούνται για την διατήρηση χώρου κάτω από τις μεμβράνες.

Η αποδόμηση της μεμβράνης BioGide γίνεται ταχύτερα στις περιπτώσεις ανεπαρκούς σύγκλεισης του τραύματος. (Lorenzoni, M., C. Pertl, et al. 1998 Int J Oral Maxillofac Implants)

Η αφαίρεση μιας απορροφήσιμης μεμβράνης δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση ελλείμματος του τραύματος, ενώ η έκθεση μιας μεμβράνης ePTFE που συμβαίνει στο 16 με 41 % των θέσεων, απαιτεί την αφαίρεσή της πριν τις 6 βδομάδες λόγω της μόλυνσης και την πιθανής βλάβης στους υποκείμενους νεοσχηματισμένους ιστούς.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: