Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Μερικές πικρές αλήθειες για τα εμφυτεύματα…

Εν αρχή ην ο Branemark ο πατέρας της εμφυτευματολογίας. Μετά ήρθαν οι εταιρείες οι οποίες έκαναν σοβαρή έρευνα. Στην συνέχεια ήρθαν κάποιες μικρότερες που βρήκαν έτοιμο το προϊόν, δοκιμασμένο και το πούλησαν φθηνότερα. Σήμερα τα εμφυτεύματα είναι διαθέσιμα σε μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων σε μια αγορά (την ελληνική) που ακόμα είναι μικρή όσο και η τσέπη των ελλήνων για την στοματική τους υγεία.

Η ιστορία των εμφυτευμάτων στην Ελλάδα είναι αρκετά πονεμένη. Δεν θα πω σήμερα πολλά, δεν είναι η ώρα. Όταν την σκέφτομαι όμως μου θυμίζει την Αμερική και τους πρώτους χρυσοθήρες που ήταν άνθρωποι τυχοδιώκτες και πίστεψαν ότι θα πλουτίσουν μέσα σε μια μέρα. Οι σοβαροί, επειδή είχαν και άλλα πράγματα να κάνουν γιατί είχαν πετυχημένα ιατρεία και όπως είναι γνωστό η κλασσική προσθετική αφήνει χρήματα δεν θέλησαν από νωρίς να διακινδυνέψουν την αξιοπιστία τους .Έτσι για ένα κρίσιμο διάστημα ο χώρος των εμφυτευμάτων αφέθηκε στους τυχάρπαστους με τραγικά αποτελέσματα για τους ίδιους αλλά και τον χώρο μας.

Πέρασε βέβαια χρόνος από τότε, ο οποίος λειτούργησε θεραπευτικά και όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα ξεχνάμε γρήγορα… Η υπόθεση των εμφυτευμάτων πήρε πάλι τα πάνω της αλλά νέα προβλήματα φαίνονται στην άκρη του ορίζοντα.

Στην χώρα μας πάντα βλέπεις τα άκρα. Από την μια μεριά είναι οι εταιρείες παραγωγής των εμφυτευμάτων αλλά και οι πρόσφατα δημιουργημένες εταιρείες, που πουλάνε γνώσεις αλλά και «χαρτί τίτλου» στον οδοντίατρο που τον σπρώχνουν να μπει χωρίς ακόμα τις βασικές χειρουργικές γνώσεις στο παιχνίδι για να «κονομήσουν», και από την άλλη είναι η στρατιά όλων των «ειδικών» που δεν θέλουν ο οδοντίατρος να ασχοληθεί για να μην χάσουν τις κερδοφόρες παραπομπές στα ιατρεία τους. Που βρίσκεται η αλήθεια; Όπως πάντα κάπου στην μέση. Όπως η ενδοδοντία δεν ανήκει στους ενδοδοντιστές, η γέφυρα στους προσθετολόγους, έτσι και τα εμφυτεύματα ανήκουν στον γενικό οδοντίατρο. Απλά όπως για όλα τα πράγματα χρειάζεται σύνεση. Ο καθένας μας πρέπει να ξέρει μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες του τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξαντλεί. Χρειάζεται γνώση, και αυτή δεν έρχεται με επιφοίτηση ούτε είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιων αυτοαποκαλούμενων «γκουρού».

Και εδώ έρχομαι στο πονεμένο θέμα της εκπαίδευσης των οδοντιάτρων. Δυστυχώς από αυτήν απουσιάζουν τα πανεπιστήμια. Οι λόγοι είναι πολύ. Οι πιο ανώδυνοι είναι ότι οι οδοντιατρικές σχολές έχουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης, χρηματοδότησης, αλλά και επειδή το αντικείμενο των εμφυτευμάτων είναι «φιλέτο», όλοι το θέλουν για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους. Μερικοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αυτό άλλωστε είναι γνωστό ελληνικό πρόβλημα. Εδώ λοιπόν μπαίνουν οι εταιρείες που πουλάνε την γνώση. Υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες. Οι κατασκευαστές που παίρνουν το τιτάνιο σε βέργες και το κάνουν εμφυτεύματα μέσα από τους τόρνους και εμείς το χρυσοπληρώνουμε ,αλλά η αλήθεια είναι ότι πληρώνουμε και την έρευνα που γίνεται για να βελτιωθούν. Αυτοί εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει σώνει και καλά να βγάλουν και από την παροχή κάποιας γνώσης. Μερικοί έξυπνοι σε βάζουν να πληρώσεις μέχρι και το καφέ που θα πιείς για να σε ενημερώσουν, για να σε κάνουν πελάτη χωρίς να ξοδέψουν τίποτα. Αυτά όμως περνάνε. Η αγορά έχει τόσο διευρυνθεί που οι λεγόμενοι «μεγάλοι», που οι αντιπρόσωποι τους στην Ελλάδα κατάφεραν να τους κάνουν μικρούς, άρχισαν να αισθάνονται ότι οι οδοντίατροι κατάλαβαν ότι όλα τα εμφυτεύματα επειδή είναι τιτάνιο αδροποιημένο «πιάνουν» και ότι και τα επώνυμα εμφυτεύματα, επώνυμα χάνονται όπως και τα ανώνυμα ή μη επώνυμα. Η απώλεια του εμφυτεύματος είναι κάτι σαν τον θάνατο ή την διάλυση μιας σχέσης. Έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και πάντα μένεις με την απορία τι έφταιξε. Το τελευταίο που σίγουρα σήμερα φταίει είναι η «βίδα». Ήρθε λοιπόν ο καιρός που οι έμποροι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και αυτό θα οδηγήσει σε δωρεάν σεμινάρια, κάτι που θα ανακουφίσει οικονομικά τον νέο οδοντίατρο και τον φοιτητή (είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι φοιτητές, έλεος!!!). Εγώ προσωπικά θα συμμετέχω αφιλοκερδώς σε κάθε προσπάθεια δωρεάν μετάδοσης γνώσης, όπου και ο καφές ακόμα θα είναι δωρεάν!

Εκτός όμως από τις εταιρείες είναι και οι διάφοροι συνάδελφοι που εκμεταλλευόμενοι (με την καλή έννοια) το κενό εκπαίδευσης από τα πανεπιστήμια, προσφέρουν με το αζημίωτο αυτήν την γνώση στον οδοντίατρο. Αυτό δεν είναι κακό. Δεν είναι και το καλύτερο. Ποιος καθορίζει ποιοτικά την εκπαίδευση, τι αξία έχει το πτυχίο που δίνουν, ποιοι διδάσκουν κ.τ.λ. Ο καθένας που πληρώνει έχει βέβαια και την ευθύνη αυτού που αγοράζει, αλλά κάποτε θα πρέπει κάποιος φορέας να ασχοληθεί με αυτήν την ιστορία που πορεύεται ανεξέλεγκτα. Γιατί ο οδοντίατρος που έχει επενδύσει μερικές χιλιάδες ευρώ, ρίχνεται με τα μούτρα στην «εμφύτευση» για να πάρει πίσω τα λεφτά του και σε λίγο καιρό, η πονεμένη ιστορία για την οποία μίλησα στην αρχή θα επαναληφτεί και θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των δικηγόρων και τότε θα γυρίσουμε και πάλι πίσω στην «έρημο της Αριζόνα».

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω… Περιμένω τα σχόλια σας.

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ

Advertisements

Single Post Navigation

5 thoughts on “Μερικές πικρές αλήθειες για τα εμφυτεύματα…

 1. Παράθεμα: Μερικές πικρές αλήθειες για τα εμφυτεύματα… (http://impantnet.wordpress.com) « DentNEWS | Νέα της Οδοντιατρικής

 2. Πολύ καλό άρθρο με αρκετές όντως αλήθειες, πολλές εκ των οποίων πικρές !

  Και στην Οδοντιατρική ΑΠΘ ο λόγος για τα εμφυτεύματα πολύς και ανούσιος !

  Πριν 15 χρόνια τα Εργαστήρια της Σχολής μάλωναν για το ποιο από όλα θα έχει στον τίτλο του τον όρο «εμφυτευματολογία». Γιατι ; Για την κονόμα φυσικά !

  Από την άλλη, σήμερα, μαλώνουν για το ποιος είναι ο αρμόδιος να τα διδάξει κατ’ αποκλειστικότητα… Γιατί ; Για την δόξα φυσικά !

  Κάπου πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα η κονόμα και η δόξα ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε από τη Σχολή οδοντιάτρους που θα μπορούν και θα έχουν την στοιχειώδη γνώση πάνω στα εμφυτεύματα… Κάτι που απέχει πολύ από αυτό που γίνεται σήμερα.

 3. Παράθεμα: Η εκπαίδευση στα οδοντικά εμφυτεύματα και ο καφές των εταιρειών « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

 4. implantnet on said:

  Πιστεύω οτι το πρόγραμα σπουδών δεν επιτρέπει τουλάχιστον όπως είναι δομημένο σήμερα την παροχή πρόσθετης γνώσης στον τομέα των εμφυτευμάτων. Αλλωστε απο το πνεύμα του άρθρου μου βγαίνει το οτι χρειάζονται βασικές γνώσεις χειρουργικής και προσθετικής για μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση που δεν χωρούν όλες μαζί στο προπτυχιακό πρόγραμμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι τα πανεπιστήμια πρέπει να αποποιούνται τον μετεκπαιδευτικό τους ρόλο όχι μόνο μέσα απο τα επίσημα μεταπτυχιακά που οι θέσεις είναι λίγες… αλλά και απο άλλες θεσμοθετημένες διαδικασίες παροχής πρόσθετης γνώσης μετεκπαιδευτικού χαρακτήρα που πρέπει να υφίστανται στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των οδοντιάτρων.

 5. Παράθεμα: Προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία: Τι γίνεται και τι μπορεί να γίνει « Implantnet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: