Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Βιομηχανική και σύνδεση με φυσικά δόντια στην εμφυτευματολογία

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ο αριθμός των εμφυτευμάτων στήριξης, οι επιλογές κατά το σχεδιασμό της προσθετικής εργασίας , ο τύπος των υλικών αποκατάστασης , το μήκος των δοκών κλπ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιβίωση του εμφυτεύματος . Είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί αν και σε ποιο βαθμό οι βιομηχανικές θεωρίες που βασίζονται σε μαθητικά μοντέλα ή προκύπτουν από αναλύσεις πεπερασμένων στοιχείων μπορούν να παράσχουν κάποια ρεαλιστική πληροφορία. Οι μελέτες σε πειραματόζωα προσφέρουν και αυτές λίγη βοήθεια . Ο αριθμός των παραγόντων που αλληλεπιδρούν ο ένας στον άλλον , οι μεθοδολογικοί περιορισμοί και οι βιολογικές ποικιλομορφίες καθιστούν την αντικειμενική επικύρωση δύσκολη . Επομένως και αυτή η παράγραφος θα βασισθεί μόνο σε πληροφορίες που προέρχονται από κλινικές έρευνες χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βασισμένη σε αποδείξεις όπως προτάθηκε από τον Newman.

Στους μερικώς νωδούς ασθενείς οι περισσότερες από τις απώλειες εμφυτευμάτων και τις προσθετικές επιπλοκές παρατηρήθηκαν στις στηριζόμενες σε 2 εμφυτεύματα γέφυρες συγκριτικά με αυτές που στηρίζονταν σε 3 ή περισσότερα . Αυτό σχετίζεται με τα μειονεκτήματα της βιομηχανικής κατάστασης σε συνδυασμό με τον αριθμό των στηριγμάτων.

Παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική αύξηση των ποσοστών αποτυχίας των εμφυτευμάτων που στηρίζουν στην άνω γνάθο από σκελετούς συγκολλούμενους με laser συγκριτικά με τους χυτούς. Διατυπώθηκε η υπόθεση ότι η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη εμπειρίας στην τεχνική συγκόλλησης με laser και υπογραμμίσθηκε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή .

ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ-ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Η σύνδεση των φυσικών δοντιών με τα εμφυτεύματα αντιμετωπίζεται ως δυνητικά επικίνδυνη για την επιβίωση και των δυο. Η γλοιοελαστική κινητικότητα των δοντιών ( όπως καθορίζεται από το περιρρίζιο ) είναι πολύ διαφορετική από την ελαστική παραμόρφωση των στηριζόμενων σε οστό εμφυτευμάτων. Έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι από τη στιγμή που ένα εμφύτευμα είναι πιο άκαμπτα στερεωμένο μέσα στο οστό από το φυσικό δόντι , υπάρχει η πιθανότητα το εμφύτευμα να είναι υπερφορτωμένο και το δόντι υπό-φορτωμένο .Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το πρόβλημα έχει προταθεί η χρήση μη άκαμπτων συνδετικών τμημάτων σε μερικές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα και σε φυσικά δόντια. Τα υψηλά , όμως , ποσοστά επιπλοκών που έχουν αναφερθεί λόγω της χρήσης μη άκαμπτων συνδετήρων φαίνεται να αποτελούν μια καθαρή αντένδειξη για μια τέτοια λύση . Από την άλλη μεριά δεν έχουν βρεθεί διαφορές στα ποσοστά απωλειών εμφυτευμάτων ή δοντιών όταν οι προσθετικές εργασίες στηρίζονται τόσο στα εμφυτεύματα όσο και στα φυσικά δόντια ( με άκαμπτο συνδετήρα ) σε αντιδιαστολή με προσθέσεις χωρίς συνδετήρες που στηρίζονται μόνο σε εμφυτεύματα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ικανότητα που έχουν το οστό και τα προσθετικά μέρη του εμφυτεύματος να ανέχονται κάποιου βαθμού ελαστική παραμόρφωση. Εικάζεται ότι ο συνδυασμός φυσικών δοντιών και εμφυτευμάτων μπορεί να είναι ευνοϊκός για την μακροπρόθεσμη πρόγνωση της αποκατάστασης. Στην πραγματικότητα οι προσθετικές εργασίες με συνδυασμένη στήριξη μπορούν να αντέξουν αυξημένη πίεση στους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς λόγω της παρουσίας των φυσικών δοντιών . Οι ελεύθερες ( χωρίς συνδετήρες ) αποκαταστάσεις που στηρίζονται σε εμφυτεύματα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερφόρτωσης εξαιτίας της μειωμένης ιδιοδεκτικότητας των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων. Η εικασία αυτή απαιτεί τη στήριξη περισσοτέρων μακροπρόθεσμων κλινικών ερευνών .

Μια εναλλακτική ιδέα για να μειωθεί η συγκέντρωση του συγκλεισιακού φορτίου στην επιφάνεια επαφής οστού – εμφυτεύματος είναι η χρήση δοντιών από ακρυλική ρητίνη. Σύμφωνα με την ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων και μαθηματικών μοντέλων η ρητίνη μπορεί να δράσει ως υλικό απορρόφησης του shock. Δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαφορές στην απώλεια παρυφώδους οστού κατά τη σύγκριση εμφυτευμάτων που αποκαταστάθηκαν με πορσελάνη ή με σύνθετη ρητίνη.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το μήκος της δοκού επηρεάζει την κατανομή των πιέσεων ιδιαίτερα στα άπω εμφυτεύματα. Υπάρχουν in vitro μελέτες που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση και υπολογίζουν ότι το μέγιστο μήκος των δοκών στην κάτω γνάθο θα πρέπει να είναι 15 mm.

Οι κλινικές έρευνες που ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι λίγες. Μια μελέτη αναφέρει ότι οι προσθέσεις με δοκούς μεγαλύτερες από 15 mm πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνότερα από αυτές των οποίων οι δοκοί είναι μικρότερες από 15 mm . Στις άλλες εργασίες δεν ανεβρέθηκε συσχετισμός ανάμεσα στην απώλεια παρυφώδους οστού οποιοδήποτε και αν ήταν το εμφύτευμα ή το μήκος της δοκού , ακόμη και αν συγκριθούν ακραίες ομάδες ( δοκοί < 12 mm και > 18 mm ) .

Έχει βρεθεί ότι η απώλεια του παρυφώδους οστού είναι μεγαλύτερη στα πρόσθια από ότι στα οπίσθια εμφυτεύματα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοχή ότι τα άπω εμφυτεύματα δέχονται τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πιέσεων . Δεν υπάρχει όμως μελέτη που να συνδέει την αποτυχία των εμφυτευμάτων με το μήκος της δοκού και οι λίγες κλινικές μελέτες που ασχολούνται με το θέμα δεν έχουν δώσει μια οριστική απάντηση .

Εν κατακλείδι , ο συνδυασμός εμφυτευμάτων και φυσικού φραγμού , καθώς και το είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται στις συγκλεισιακές επιφάνειες δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε επίδραση στην όψιμη απώλεια των εμφυτευμάτων . Αντί αυτού ο αριθμός των εμφυτευμάτων που στηρίζουν μια μερική οδοντοστοιχία ( 2, 3 ή περισσότερα ) φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα της θεραπείας .

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: