Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

H εμπειρία του επεμβαίνοντα στην επιτυχία των εμφυτευμάτων

Συνεχίζοντας την μελέτη των παραμέτρων που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την επιτυχία στην θεραπεία με εμφυτεύματα σήμερα θα μας απασχολήσει το θέμα της εμπειρίας του γιατρού.

Όταν τίθεται προς συζήτηση το ζήτημα του αποτελέσματος της θεραπείας με εμφυτεύματα αρκετές εργασίες επικεντρώνονται στη σημασία που έχουν οι ικανότητες και η εμπειρία του επεμβαίνοντα . Επί παραδείγματι ο Weyant δηλώνει ότι η εμπειρία του ιατρού μπορεί να παίξει ρόλο στην τελική έκβαση των εμφυτευμάτων. Παρατηρήθηκε ότι τα πρώιμα ποσοστά αποτυχίας των χειρουργών που είχαν τοποθετήσει λιγότερα από 50 εμφυτεύματα ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτά των ιατρών που είχαν τοποθετήσει 50 ή περισσότερα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποσοστά πρόωρης αποτυχίας των πρώτων 9 επεμβάσεων τοποθέτησης εμφυτευμάτων ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτά που εμφανίστηκαν αργότερα. Σε άλλα άρθρα της ίδιας ερευνητικής ομάδας οι πιο συχνές πρόωρες αποτυχίες παρατηρήθηκαν στο οστό τύπου 1. Υπέθεσαν ότι η αιτία αυτού του ανώμαλου ευρήματος ήταν η υπερθέρμανση του οστού κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Περισσότερο από το 50% των αποτυχιών έλαβε χώρα στο 20% των ιατρικών κέντρων που εξετάσθηκαν. Οι συγγραφείς θεώρησαν ότι η εγχειρητική εμπειρία μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο. Μια άλλη εργασία ανέφερε υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας κατά την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων που τοποθετήθηκαν από χειρουργούς κατά την πρώτη τους επαφή με την εμφυτευματολογία συγκριτικά με τους συναδέλφους τους που είχαν εμπειρία 2 χρόνων ή και περισσότερο .

Έχει προταθεί ότι τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που αναφέρονται από τα έμπειρα κλινικά κέντρα μπορεί να είναι δύσκολο να αναπαραχθούν από τους κλινικούς που εργάζονται κάτω από τις συνηθισμένες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος. Από την άλλη μεριά, έχει αποδειχθεί ότι οι μη πολύπλοκες περιπτώσεις (μονές αποκαταστάσεις ) μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία από τους γενικούς οδοντιάτρους που έχουν λάβει 8ετή εκπαίδευση.

Η εργονομία, υποτίθεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά αποτυχίας. Οι Balshi και συν., παρατήρησαν ότι 6 στις 7 αποτυχίες που εμφανίστηκαν σε 51 εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν στην πτερυγογναθική περιοχή από δεξιόχειρα χειρουργό εισήχθησαν στην αριστερή πλευρά του ασθενή .

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την τελική έκβαση μιας θεραπείας με εμφυτεύματα και για αυτό θα πρέπει κάθε συμπέρασμα να εξάγεται με μεγάλη προσοχή. Ο έμπειρος επεμβαίνων μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τα ποσοστά αποτυχίας με την επιλογή του σωστού ασθενή και του κατάλληλου χειρουργικού πεδίου. Ο έμπειρος χειρουργός μπορεί να αισθάνεται αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να αντιμετωπίσει περισσότερο περίπλοκες περιπτώσεις οι οποίες ενέχουν αυξημένο ρίσκο απώλειας των εμφυτευμάτων. Παραμένει φυσικά δύσκολη η αντικειμενική αξιολόγηση αυτών των παραγόντων. Εν κατακλείδι, η εμπειρία του ιατρού και οι αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες των ερευνητικών πρωτοκόλλων θα επηρεάσουν κατά πάσα πιθανότητα τα αποτέλεσμα της θεραπείας .

Single Post Navigation

Σχολιάστε