Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Ο ρόλος της ποιότητας και της ανατομικής θέσης του οστού στην αποτυχία

Τα χαρακτηριστικά του οστού και η ανατομική του θέση στην περιοχή όπου θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που επηρεάζουν πολύ τα ποσοστά αποτυχίας ανεξάρτητα από το αν τα εμφυτεύματα είναι φορτισμένα ή όχι. Γενικά, αλλά όχι πάντα, έχουν αναφερθεί υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας στα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην άνω γνάθο και στα οπίσθια τμήματα και των δύο γνάθων. Αυτό εξηγείται μερικώς από τους διαφορετικούς τύπους οστικής ποιότητας και συνθηκών φόρτισης αυτών των θέσεων.

Η κάτω γνάθος έχει πυκνότερο και παχύτερο φλοιώδες πέταλο από την άνω. Το φλοιώδες πέταλο και των δύο γνάθων τείνει προς τα πίσω να γίνει λεπτότερο και περισσότερο πορώδες. Το σπογγώδες οστό είναι πυκνότερο στην κάτω από ότι στην άνω γνάθο, όπως και στις πρόσθιες περιοχές συγκριτικά με τις οπίσθιες, αν και έχει παρατηρηθεί μεγάλο εύρος αποκλίσεων. Τα άπω εμφυτεύματα πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορτίο και είναι σε γενικές γραμμές κοντά εξαιτίας της ανεπαρκούς ποσότητας οστού. Η παρουσία ανατομικών δομών όπως το ιγμόρειο άντρο και το κάτω φατνιακό νεύρο περιορίζει την ποσότητα του οστού κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην οπίσθια περιοχή.

Με βάση την ακτινογραφική της εικόνα και την αντίσταση στη διάνοιξη φρεατίου η οστική ποιότητα διακρίνεται σε 4 κατηγορίες:

1. ‘ οστό τύπου 1 ’ – ολόκληρη η γνάθος αποτελείται από ομογενές συμπαγές οστό

2. ‘ οστό τύπου 2 ’ –ένα παχύ στρώμα συμπαγούς οστού περιβάλλει έναν πυρήνα πυκνού δοκιδώδους οστού

3. ‘ οστό τύπου 3 ’ –ένα λεπτό στρώμα φλοιώδους οστού περιβάλλει έναν πυρήνα πυκνού δοκιδώδους οστού επιθυμητής αντοχής

4. ‘ οστό τύπου 4 ’ –ένα λεπτό στρώμα φλοιώδους οστού περιβάλλει έναν πυρήνα δοκιδώδους οστού χαμηλής πυκνότητας και μικρής αντοχής .

Μια εργασία αξιολόγησε τα ποσοστά πρόωρης αποτυχίας σε συσχετισμό με την οστική ποιότητα και ανέφερε ότι τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στο ‘ οστό τύπου 1 ’ είχαν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας από αυτά που τοποθετούνται στο‘οστό τύπου 4 ’. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι αυτή η διαφορά πιθανώς να οφείλεται στην υπερθέρμανση του συμπαγούς ‘οστού τύπου 1’ κατά την προετοιμασία για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Οι περισσότερες από τις αποτυχίες που παρατηρούνται στο ‘οστό τύπου 1’ (δηλ. κάτω γνάθοι) συνέβαιναν πριν την αποκάλυψη του εμφυτεύματος και είναι πιθανό να οφείλονται σε ιατρογενείς αιτίες (λοίμωξη και υπερθέρμανση). Τα ποσοστά των αποτυχιών που ανακαλύπτονταν κατά το στάδιο του διαβλεννογόνιου (abutment) αυξάνονταν με τη μείωση της οστικής πυκνότητας (υποδεικνύοντας ότι η οστική ποιότητα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο).

Μια ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι στην περίπτωση του ομογενούς συμπαγούς οστού το μέγιστο των πιέσεων και τάσεων συγκεντρώθηκε γύρω από την κορυφή του εμφυτεύματος. Στο μη ομογενές μοντέλο (φλοιώδες πέταλο και σπογγώδες οστό) οι μεγαλύτερες πιέσεις εμφανίζονται στην ακρολοφία του φλοιώδους οστού. Ένα ακόμη παχύτερο φλοιώδες στρώμα μείωνε τα επίπεδα της πίεσης. Έτσι, από βίο-μηχανικής απόψεως τα εμφυτεύματα μπορούν να στηριχθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο φλοιώδες οστό, εφόσον αυτό υπάρχει. Είναι ευνόητο, όπως υποδείχθηκε από τους Truhlar και συν., ότι η παρουσία πυκνού οστού μπορεί να ευνοήσει την γρήγορη σταθεροποίηση του εμφυτεύματος, η οποία είναι προαπαιτούμενη για την απόκτηση οστεοενσωμάτωσης κατά τρόπον τέτοιον που να μπορεί να προβλεφθεί . Οι πιθανές διαφορές στη διαδικασία της επούλωσης ανάμεσα στο φλοιώδες και στο δοκιδώδες οστό μπορεί να είναι σημαντικές.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: