Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Ορθοδοντική και εμφυτεύματα σε απώλεια δοντιών από τραυματισμό ή έγκλειση

Απώλεια δοντιών από τραυματισμό

Ο τραυματισμός στην περιοχή του στόματος μπορεί να συνοδεύεται με άμεση ή καθυστερημένη απώλεια δοντιών και φατνιακού οστού. Βασισμένοι σε έρευνα σε 7707 ασθενείς ηλικίας 6 με 50 ετών, οι Kaste και συν. ανέφεραν ότι το 25 % του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει μαρτυρία τραυματισμού προσθίου και ότι το 0.6 % του πληθυσμού έχει υποστεί απώλεια δοντιού από τραύμα. Οι άνω κεντρικοί τομείς υποφέρουν από την μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού. Οι άρρενες εμπλέκονται περισσότερο από τις γυναίκες. Κατά τη παιδική και εφηβική ηλικία, η εμφανής θέση των τομέων τους εκθέτει σε τραυματισμό. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ορθοδοντικούς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών. Για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους, οι άνω κεντρικοί τομείς αντικαθίστανται καλύτερα με προσθετικές εναλλακτικές λύσεις. Οι αποκαταστάσεις της τραυματικής απώλειας δοντιών με εμφυτεύματα επηρεάζεται από την έκταση της απώλειας φατνιακού οστού, την απορρόφηση του οστού μακράς διάρκειας σε νωδότητα και την δυναμική αύξησης του ασθενή. Ελλείμματα που περιλαμβάνουν το σχήμα και τον όγκο της φατνιακής απόφυσης επηρεάζουν την επιτυχή οστεοενσωμάτωση και την μακράς διάρκειας αγκύρωση ενός εμφυτεύματος. Μειωμένα ποσά κερατινοποιημένου ιστού μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μια μη ισορροπημένη εμφάνιση των μαλακών ιστών. Η χρήση οστικού μοσχεύματος για αύξηση και διαδικασιών προσθήκης μαλακών ιστών πρέπει να εξεταστεί με τέτοια ελλείμματα φατνιακής ακρολοφίας.

Ο χρόνος της τοποθέτησης του μοσχεύματος και του εμφυτεύματος βασίζεται στην κατάσταση ανάπτυξης του ασθενή και σε παράγοντες που επηρεάζουν την βέλτιστη ενσωμάτωση του οστικού μοσχεύματος. Οι μερικές οδοντοστοιχίες ή τα ορθοδοντικά συγκρατητικά που αντικαθιστούν δόντια μέχρι την οριστική αποκατάσταση με εμφυτεύματα, συνήθως απαιτούν τροποποίηση πάνω από μια περιοχή οστικού μοσχεύματος για να αποφευχθεί η άσκηση πίεσης στην περιοχή. Οι ασθενείς που χάνουν δόντια πριν ή κατά την πορεία μιας ενεργούς ορθοδοντικής θεραπείας πρέπει να έχουν κατάλληλη μελέτη, έτσι ώστε αν η τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι μια επιλογή, η ορθοδοντική ευθυγράμμιση των γειτονικών δοντιών να μπορεί να συμπεριληφθεί στο συνολικό σχέδιο θεραπείας.

Έγκλειστα δόντια μη ανταποκρινόμενα σε χειρουργική αποκάκυψη ή ορθοδοντική μετατόπιση

Tα έγκλειστα δόντια που δεν ανταποκρίνονται στην χειρουργική αποκάλυψη- ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να αφαιρεθούν. Η έγκλειση των άνω μονίμων κυνοδόντων συμβαίνει στο 1.5 με 2 % του πληθυσμού και παρατηρείται συνήθως υπερώια και μονόπλευρα. Οι παρειακές εγκλείσεις βρίσκονται στο με 16 % των περιπτώσεων και γενικά θεωρούνται περισσότερο δύσκολο να ευθυγραμμιστούν από εκείνα που βρίσκονται υπερώα. Στους περισσότερους ασθενείς η χειρουργική αποκάλυψη-ορθοδοντική και η ευθυγράμμιση είναι επιτυχής. Ο McSherry έχει προτείνει ότι οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση της ορθοδοντικής ευθυγράμμισης των εγκλείστων κυνοδόντων:

  • η ηλικία του ασθενούς,
  • το μήκος του τόξου,
  • η μορφολογία των ριζών και
  • η θέση των κυνοδόντων

Όσο περισσότερο ακρορριζικά, οριζόντια και άπω τοποθετημένος είναι ο κυνόδοντας, τόσο φτωχότερη είναι η πρόγνωση. Κάτω από μη ευνοϊκές κλινικές καταστάσεις, η χειρουργική αποκάλυψη-ορθοδοντική ευθυγράμμιση του κυνόδοντα μπορεί να μην είναι ούτε δυνατή ούτε ενδεδειγμένη. Ένας αγκυλωμένος, χωρίς ανατολή κυνόδοντας, σε έναν ενήλικα πρέπει να αφαιρεθεί. Κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής επανατοποθέτησης ενός εγκλείστου κυνόδοντα, ή κατά την διάρκεια της φυσικής διαδικασίας ανατολής, οι ρίζες των γειτονικών τομέων μπορεί να καταστραφούν, πιθανά δημιουργώντας την ανάγκη για προσθετική αποκατάσταση. Στην αντιμετώπιση ενός ελλείποντος άνω κυνόδοντα, ο κλινικός πρέπει να καθορίσει αν η προσθετική αντικατάσταση ή το ορθοδοντικό κλείσιμο του διαστήματος είναι περισσότερο κατάλληλο. Άλλες αιτίες της απώλειας δοντιού εντοπίζονται στην παθολογία, την απορρόφηση των ριζών, την περιοδοντική απώλεια οστού, και τις αποτυχίες στην ενδοδοντία και την προσθετική.

Η απουσία ενός ή πολλών δοντιών σε ορθοδοντικούς ασθενείς δεν είναι έτσι ασυνήθης και η συνδυασμένη ορθοδοντική-προσθετική αντιμετώπιση εκείνων των ασθενών απαιτεί μια πειθαρχημένη προσέγγιση.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: