Implantnet

Θέματα παιδείας, κοινωνίας, οδοντιατρικής επιστήμης και όχι μόνο…

Γιατί αποτυχαίνει η τοπική αναισθησία;

Α) Αποτυχίες σχετιζόμενες με τον γιατρό:

1) Λανθασμένη είδους ή ποσότητας του αναισθητικού διαλύματος

Σε ενήλικες ασθενείς είναι ότι 1.8 ml αναισθητικού (μία φύσιγγα), είναι αρκετή για την επιτυχή αναισθητοποίηση στα πλαίσια μιας συνεδρίας ρουτίνας.

2) Λανθασμένη επιλογή ή εκτέλεση τεχνικής

· τοποθέτηση της βελόνης σε λάθος σημείο

· μη εκτέλεση αναρρόφησης πριν την στελεχιαία αναισθησία

· βιαστική ή γρήγορη έγχυση, οδηγεί το αναισθητικό μακριά από το στέλεχος ή τις νευρικές απολήξεις του νεύρου που στοχεύουμε

3) Ενδοαγγειακή έγχυση

Κατά την στελεχιαία του κάτω φατνιακού νεύρου, πρέπει να είναι σε γνώση του επεμβαίνοντος, ότι υπάρχει πιθανότητας στενής προσέγγισης της γναθιαίας αρτηρίας, η οποία είναι δυνατό να κάνει μια θηλιά (loop) λίγο πάνω από το έσω γναθιαίο τρήμα.

Η εμπλοκή του αυλού της βελόνης στο αγγειακό τοίχωμα, κάνει ψευδώς αρνητική την δοκιμασία αναρρόφησης γι’αυτό και χρειάζεται μικρή έγχυση για την επαναφορά του αγγειακού τοιχώματος στην αρχική του θέση και εκ νέου δοκιμασία αναρρόφησης.

Κατά την εκτέλεση της στελεχιαίας αναισθησίας, δεν χρειάζεται η παρουσία του αγγειοσυσπαστικού στο διάλυμα του τοπικού αναισθητικού, παρ’όλα αυτά όταν υπάρχει το αγγειοσυσπαστικό σε πιθανή ενδοαγγειακή έγχυση, η κυκλοφοριακή οδός λόγω της αγγειοσύσπασης μπλοκάρει από τα εντός, πράγμα που καθυστερεί την κατανομή του φαρμάκου και τον μεταβολισμό του. Γι’αυτό συστήνεται μικρή έγχυση αναισθητικού κατά την διείσδυση της βελόνης. Η λογική αυτής της σύστασης είναι ότι η έγχυση μηχανικά εκτοπίζει τα αγγεία.

Β) Αποτυχίες σχετιζόμενες με τον ασθενή:

1) Φαρμακευτικοί παράγοντες

Υπάρχουν δύο κυρίως φαρμακευτικοί λόγοι για τους οποίους το τοπικά αναισθητικά διαλύματα μπορεί να χάσουν την δραστικότητά τους:

α) Αν τα τοπικά αναισθητικά χρησιμοποιηθούν μετά την ημερομηνία λήξης

β) Αν οι συνθήκες αποθήκευσής τους δεν είναι οι κατάλληλες (οι φύσιγγες να αποθηκεύονται στο σκοτάδι και σε θερμοκρασία δωματίου).

2) Θεραπευτικοί παράγοντες

Η αποτελεσματικότητα της αναισθησίας, διαφέρει από εργασία σε εργασία, καθώς οι απαιτήσεις επίτευξης ανάλογου βάθους διαφέρουν. (π.χ. αυξημένες είναι οι απαιτήσεις της ενδοδοντικής θεραπείας σ’ αντίθεση με τις εξαγωγές)

3) Ανατομικοί παράγοντες

α) Ανατομικοί φραγμοί που εμποδίζουν την διάχυση του αναισθητικού διαλύματος

· στην κάτω γνάθο, το πυκνό φλοιώδες πέταλο

· το παχύ οστούν της ζυγωματικής αντηρίδας γύρω από τον πρώτο άνω γομφίο (έγχυση εγγύς και άπω της αντηρίδας, είτε με τη χρήση της στελεχιαίας αναισθησίας (οπισθίων άνω φατνιακών ή υποκογχίου) ή στην περίπτωση εξαγωγής του δοντιού, ενδοσυνδεσμική αναισθησία)

β) Διαφοροποίηση της θέσης του έσω γναθιαίου τρήματος

γ) Η θέση του δοντιού στη γνάθο

Η αποτελεσματικότητα της στελεχιαίας αναισθησίας ποικίλει από δόντι σε δόντι.

δ) Επικουρική νεύρωση

Πέρα από τα οπίσθια άνω φατνιακά νεύρα στην άνω γνάθο και το κάτω φατνιακό στην κάτω γνάθο, υπάρχουν και άλλα νεύρα που συμμετέχουν στη νεύρωση των δοντιών.

Εναλλακτικές τεχνικές αναισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της επικουρικής νεύρωσης

1) Τεχνική Gow – Gates

Η μέθοδος βασίζεται στην εναπόθεση του τοπικού αναισθητικού κοντά στην κεφαλή του κονδύλου της κάτω γνάθου. Αναισθητοποιείται το νευρικό στέλεχος πριν αυτό χωριστεί σε 3 κλάδους, τον γλωσσικό, τον παρειακό και αυτόν που εισέρχεται στο σώμα της γνάθου. Ο ασθενής ανοίγει διάπλατα το στόμα του ώστε ο κόνδυλος να πλησιάσει περρισσότερο το στοχευόμενο νευρικό στέλεχος. Το σημείο εισόδου της βελόνης, είναι άπω και ακρορριζικά του 2ου γομφίου. Το δάκτυλο του γιατρού ακουμπά την μεσοτράγειο εντομή, η βελόνη έρχεται από το επίπεδο των προγομφίων της αντίθετης πλευράς, κατά μήκος της γραμμής που συνδέει την γωνία του στόματος και τον τράγο του ωτός άπω του γναθιαίου κυρτώματος, στοχεύει εκεί που βρίσκεται το δάκτυλο, η βελόνη προχωρά μέχρι να συναντήσει το οστούν, γίνεται αναρρόφηση και έγχυση του αναισθητικού. Μόλις η βελόνα έλθει σε επαφή με τον αυχένα του κονδύλου, αποσύρεται περίπου 1 mm και μετά την αναρρόφηση γίνεται η έγχυση. Μετά την απόσυρση της βελόνης ζητείται από τον ασθενή να παραμείνει για ένα λεπτό με το στόμα ανοικτό.

2) Τεχνική AkinosiVarizani

Είναι απλούστερη της τεχνικής GowGates και δεν απαιτεί επαφή με το οστούν. Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που λόγω τρισμού δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους καθώς και σε ασθενείς με έντονα αντανακλαστικά, ότι προκαλεί λιγότερο φόβο λόγω της μη διάνοιξης, ότι είναι λιγότερο οδυνηρή λόγω της μη διάτασης των ιστών, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ογκώδη ή μακριά γλώσσα. Ο ασθενής έχει το στόμα του κλειστό και η βελόνη είναι παράλληλη με το μασητικό επίπεδο των δοντιών της άνω γνάθου στο επίπεδο της ουλοβλεννογόνιας ένωσης. Η βελόνη έχει λυγίσει περίπου 15-20ο και η κάμψη της βλέπει πλάγια προς τον λοβό του αυτιού της περιοχής έγχυσης. Γίνεται αναρρόφηση και έγχυση του τοπικού αναισθητικού.

3) Ενδοσυνδεσμική και ενδοοστική αναισθησία

4) Ενδοπολφική αναισθησία

4) Παθολογικοί παράγοντες

Δόντια με φλεγμαίνοντες πολφούς είναι πιο δύσκολο να αναισθητοποιηθούν απ’ ότι δόντια χωρίς φλεγμονή, ενώ δόντια με μη αναστρέψιμη φλεγμονή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μην αναισθητοποιηθούν σε σύγκριση με δόντια χωρίς πολφίτιδα . Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του pH των ιστών (όξινο) και στην αυξημένη αιμάτωση που οδηγεί στη γρήγορη απορρόφηση του αναισθητικού διαλύματος.

5) Ψυχολογικοί παράγοντες

Η επιτυχία της τοπικής αναισθησίας, είναι δύσκολη σ’ έναν ανήσυχο ασθενή. Σε αυτούς τους ασθενείς το αναποτελεσματικό της αναισθησίας, οφείλεται περισσότερο στην δική τους υποκειμενική ερμηνεία του πόνου. Οι προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες τους από μια ανεπιτυχή αναισθητοποίηση, επηρεάζουν τις μελλοντικές τους αντιδράσεις αυξάνοντας τον φόβο και τα επίπεδα ανησυχίας τους.

Συγγραφείς: Ολγα Συντάκη & Γιώργος Μαρίνης

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: